Chinezul care, din dragoste pentru Eminescu, își găsește sfârșitul în România, la vârsta de 17 ani

DE Alex Darvari | Actualizat: 17.03.2023 - 13:59

Viața unui tânăr din China a devenit subiectul unui documentar difuzat pe Netflix. Pelicula se numește „Bucuriile și durerile tânărului Yuguo”, regizat de Ilinca Călugăreanu și din ea, telespectatorii pot vedea devotamentul unui chinez pentru România.

SHARE

Yin Yuguo a ajuns în România când încă era mino. Părinții nu l-au înțeles, dar în final l-au susținut. Pasiunea lui pentru Europa de est, pentru poezie și, în final, pentru Eminescu l-au determinat să se stabilească lângă Bacău. A colindat țara și era înscris la o clasă pregătitoare pentru a urma o facultate în România.

Citește și: VIDEO Două camioane românești, accident groaznic în Ungaria. „I-a secționat gâtul la impact”

Un accident nefericit i-a curmat viața. Pentru devotamentul de care a dat dovadă față de țara noastră, în memoria lui a fost lansat un film pe Netflix, denumit „Bucuriile și durerile tânărului Yuguo”.

Chinezul care s-a stabilit, la 16 ani, în România din iubire pentru Eminescu

„În acest documentar emoționant, adolescentul Yuguo pornește în aventura vieții lui și părăsește China pentru a-și urma pasiunea pentru literatura și cultura română”, se arată în prezentarea filmului.
 

Citește și: Am discutat cu Chat GPT despre autostrăzi, impozite și vreme. Întrebarea la care nu a răspuns

Fiu de profesori universitari, Yin Yougo s-a integrat, în cera trei ani petrecuți la noi în țară, în România, țară a cărei tradiții și oameni le-a iubit mai mult, poate, decât un român.

Fusese admis în 2018 la o clasă pregătitoare în cadrul Universității „Vasile Alecsandri”, loc unde a putut să ia contact direct cu ceea ce iubea cel mai mult: Eminescu, poezia și cultura est-europeană.

 Yin susținea că aici se simțea acasă. Își spunea „Dragonul Carpaților” și găsea frumusețe în orice lucru pe care îl descoperea la țara noastră. n toamna lui 2018, fotografia lui a umplut netul și paginele ziarelor. Pe Platoul Romanilor din Alba Iulia era chinezul candid cu căciulă peste o frunte înaltă, cu un fular cu roșu galben și albastru la gît și cu un steag tricolor fluturat deasupra capului.

Voia să intre la Litere

 "Yin Yuguo ajuns la noi, la universitate, în toamna lui 2018, ca student la clasa pregătitoare. Avem un astfel de program pentru viitorii studenţi străini. El absolvise liceul în ţara lui şi plănuia să stea patru ani în Bacău, timp în care să înveţe limba şi să termine Facultatea de Litere.

Visul lui Yuguo era să înveţe limba română şi să traducă literatură românească în limba chineză. Acum două săptămâni, pe 15 ianuarie, de ziua lui Eminescu, a mers, fără să-l fi trimis cineva, să recite din Eminescu, în chineză, la o manifestare culturală de la Galeria Alfa, din Bacău.

Era un aventurier, lua trenul să viziteze case memoriale de scriitori, muzee, încerca să înţeleagă ţara în care ajunsese. Era o excepţie, am avut mulţi studenţi străini, dar niciunul atât de pasionat de cultura românească", a spus un apropiat.

Pe 26 ianuarie 2019, Yin a călătorit cu trenul spre Târgu-Neamţ, pentru a vizita Cetatea Neamţ. La ieşirea din Gara Roman a făcut o confuzie, fiind convins că a greșit stația și că trebuia să coboare.

”Se pare că tânărul era turist şi un împătimit al excursiilor. Acesta ar fi plecat din Bacău către Roman şi ar fi schimbat trenul spre Paşcani. (…) În Roman, acesta a fost găsit decedat la aproximativ 200 de metri de gara CFR în triajul gării CFR Roman, cu o leziune în zona capului”, a declarat purtătorul de cuvânt IPJ Neamţ la vremea respectivă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te