Cei racordați la sistemul centralizat de încălzire riscă să plătească dublu pentru căldură și apă

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 24.10.2021 - 10:41
Sursă magine: Foto: deschide.md

Cetățenii racordați la sistemele centralizare de încălzire din marile orașe ar putea să plătească dublu în această iarnă pentru apă caldă și căldură, dacă primăriile și Guvernul nu plătesc ajutoare și subvenții, scrie Hotnews.

SHARE

Din cauza creșterii prețului la gaze, prețul gigacaloriei va crește cu 50-60%, au declarat primarii din marile orașe din România, contactați de Hotnews.

Prețul pe care îl vor plăti cetățenii la gigacalorie se va stabili exact după ce ANRE va aviza pentru fiecare oraș prețul de producere, iar acesta va fi aprobat în Consiliile locale. Apoi, fiecare primărie va stabili cât va subvenționa din această creștere. Primarii au cerut și ajutor de la Guvern, anunțând că subvenția pe care ar trebui să o plătească este extrem de mare, iar în anumite orașe, cum este Timișoara, valoarea subvenției nu mai poate fi crescută, fiindcă s-a atins plafonul maxim. Situația se va clarifica undeva în luna noiembrie.

Fiecare municipalitate va decide dacă subvenționează această creștere de tarif sau ea este suportată de populație. În Iași și Oradea, creșterea se va împărți între primărie și cetățeni. Spre exemplu, la Iași, factura la încălzire ar putea crește de la 500 la 700 de lei. 

În București, preţul de producţie şi transport este de 490 de lei/gigacalorie, din care bucureştenii plătesc 164 de lei, iar restul sunt achitaţi de municipalitate sub formă de subvenție. Pentru 2021 subvenția plătită de municipalitate se ridică la peste un miliard lei.

Primarul Nicușor Dan a explicat, într-un interviu pentru Hotnews, că prețul gigacaloriei ar putea crește cu circa 20% în această iarnă, în contextul majorării prețului la gaze, asta înseamnă aproape 600 lei pe gigacalorie. Primăria poate subvenționa creșterea, însă depinde de condițiile din contractul semnat de municipalitate cu Comisia Europeană pentru reabilitarea a 210 km de rețea din bani europeni, și care nu ar permite subvenționarea la infinit.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.