Ce spun experții în HR despre utilitatea Bac-ului în România

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 11.07.2019 - 12:06

Sesiunea de vară a examenului de bacalaureat a adus noi dovezi că sistemul de învățământ românesc este din ce în ce mai slab. Doar 67% dintre elevii înscriși la examen au reușit să promoveze BAC-ul, una dintre cele mai mici rate din ultimii ani.

SHARE

În peste 40 de licee tehnologice din România, nu a existat nici măcar un singur elev care să fi luat examenul. Aici poți să te întrebi, pe bună dreptate, dacă mai are vreun sens să organizezi examene, în condițiile în care este evident că tinerii de acolo nu sunt pregătiți să le susțină.

Jurnaliștii hotnews au întrebat câțiva specialiști în resurse umane, care se ocupă de recrutarea forței de muncă pentru corporații, dacă diploma de bacalaureat mai este o condiție importantă a angajatorilor atunci când își caută oameni.

Expertul HR Anca Vișan a spus că atunci când e vorba de multinaționale, mai ales de cele cu management străin, angajatorii preferă persoane cu bacalaureat, indiferent de nivelul job-ului. Motivul?

„Companiile preferă oameni cu studii, pentru a putea avansa în carieră. Nu poți să faci alte cursuri sau să te specializezi ulterior pe cerințele angajatorului, pentru că fiecare curs de specializare necesită o altă diplomă în spate. Iar fără aceste diplome, nu poți face carieră”, a spus Vișan.

Cu alte cuvinte, un angajator serios nu-și bate capul cu tine, dacă știe că nu poți să avansezi în carieră. Cât despre job-urile pe care le poate avea un tânăr în România fără bacalaureat, Oana Negru, un alt expert în Resurse Umane, spune că piața muncii asigură locuri pentru munca de birou, call center-uri. În rest, munci sezoniere și orice presupune muncă necalificată. „Din păcate, însă, tinerii care n-au obținut o diplomă de bacalaureat stau pe acasă în primii doi sau trei ani, deși ar avea posturi disponibile pe care să muncească, chiar și în condițiile astea”, a spus Oana Negru.

Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, a explicat și ce ar trebui să se întâmple, în opinia sa, cu tinerii care nu doresc să meargă la facultate și care vor să intre în câmpul muncii:

„Aşa cum se ştie, în 2009, Ecaterina Andronescu a desfiinţat învăţământul profesional şi abia în 2012 am reuşit să îl reînfiinţez pentru că aceiaşi mafioţi educaţionali au blocat un an de zile legea în Parlament. Din păcate, învăţământul profesional dual, cu practica la firmă, înfiinţat de mine în 2012 a rămas, în ciuda succesului său (priviţi şcoala Kronstadt de la Braşov) ceva periferic. Azi doar 6-7.000 de elevi sunt la înscrişi la dual. Spre comparaţie, în Republica Moldova, care se mişcă bine de când Maia Sandu a dat Codul Educaţiei, sunt aproape 2.000, la o populaţie mult mai mică”, a mai declarat Funeriu.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te