Ce spitale funcționează de 1 mai și de Paște? Cum procedezi în caz că te îmbolnăvești?

DE Catinca Doboș | 30.04.2024 - 15:16
Ce spitale funcționează de 1 mai și de Paște? Cum procedezi în caz că te îmbolnăvești? - Foto: Pexels.com (Imagine cu caracter ilustrativ)

În minivacanța de 1 mai și de Paște, centrele medicale vor avea un program diferit. Unde te poți duce, în cazul în care te îmbolnăvești, și de ce servicii medicale poți beneficia?

SHARE

În minivacanța de 1 mai și de Paște, centrele medicale vor avea un program diferit. Cu toate acestea, conform legii, fiecare județ dispune de centre de permanență, care oferă servicii medicale și de sărbătorile legale.

Care centre medicale vor fi deschise de 1 mai și de Paște?

Listele centrelor medicale de permanență pentru fiecare județ pot fi consultate pe siteurile DSP sau pe cele ale Caselor Județene de Asigurări de Sănătate. 

Citește și: Unde găsești farmacii deschise de 1 mai și de Paște? Care vor fi farmaciile de gardă?

„În cadrul centrelor de permanență, continuitatea asistenței medicale primare în regim de gardă este asigurată de medici de familie, medici de medicină generală și asistenți medicali, care își exercită profesia în conformitate cu prevederile legale în vigoare”, conform Monitorului Oficial.

Ce servicii oferă centrele de permanență?

Conform legii, „centrele de permanență asigură continuitatea asistenței medicale primare în regim de gardă pentru persoanele care se adresează acestora. În zilele lucrătoare, garda se instituie în centrul de permanență între orele 15,00 - 8,00, după terminarea programului stabilit pentru activitatea curentă a medicilor de familie în cadrul cabinetelor de medicină de familie.”

Citește și: Programul magazinelor de 1 mai și de Paște. Cum vor funcționa supermarketurile și mallurile

Serviciile medicale acordate în cadrul centrelor de permanență sunt următoarele:

a) asistență medicală în afecțiunile acute, subacute, acutizări ale unor boli cronice și în urgențele medico-chirurgicale, în limitele competenței medicului de familie / medicului de medicină generală, conform pregătirii curiculare și a atestatelor obținute în baza programelor de studii complementare;
b) administrarea de către asistentul medical, a medicației injectabile/perfuzabile necesare tratamentului recomandat de medicul de familie / medicul specialist, după caz, precum și administrarea medicației necesare tratamentului de urgență, conform indicației medicului din cadrul centrului de permanență.
c) eliberarea unei scrisori medicale, 
d) prescripție medicală;
e) îngrijiri post intervenții chirurgicale.
f) consultații la distanță, prin servicii de telemedicină incluse în competențele medicului de familie;
g) activități de vaccinare împotriva COVID-19 efectuate de medicii de familie,
h) testarea de către medicii de familie, cu teste rapide antigen din proba nazo-faringiană, în vederea depistării infecției cu SARS-CoV-2

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te