În tradițiile rurale precreștine din România, dansatorii poartă costume colorate sau blănuri de animale, umblă din casă în casă prin sate și cântă și dansează pentru a alunga răul.
Potrivit tradiției, un urs în curtea unei case înseamnă noroc. Ursului i s-au atribuit merite de vindecător și chiar era folosit pe post de fizioterapeut în vechime. Ologii erau duși să fie călcați în picioare de puternicul animal ca să li se îndrepte oasele.
Din toate credințele legate de acest animal puternic, în cultura românească a rămas un joc ritualic care adună în fiecare an sute de curioși.
Citește și: Kosovo, în pragul unui conflict armat. Misiunea de menținere a păcii KFOR și-a suplimentat trupele
Colindătorii dansează, cântă la instrumente și recită texte străvechi românești în cadrul ritualului care semnifică încheierea unui an calendaristic. Dansul ursului este un ceremonial legat simbolic de întoarcerea morților. În timpul jocului, ursul moare și apoi învie, semn că s-a înnoit și anul.
Citește și: SRI desecretizează dosarele Revoluției. Hellvig: „Eroii din 22 decembrie merită adevărul”
Artiști de toate vârstele sunt văzuți luând parte la festivități, cu ciucuri roșii atârnând pe spatele urșilor.
Costumele de urs, confecționate din blană adevărată cu un cap inclus, costă până la 2.000 de euro (1.750 de lire sterline) pentru un adult și cântăresc până la 40 de kilograme, potrivit The Thelegraph