Uniunea Europeană vrea ca românii să renunțe la centralele pe gaz din cauza emisiilor. Acest lucru a stârnit o serie de dispute în rândul românilor care au făcut investiții importante în achiziționarea centralelor.
Citește și: Ce tip de centrală pentru căldură va fi interzisă în casele românilor? De când se întâmplă?
"Privitor la politica aceasta a centralelor de apartament, sub aspectul uman, este absolut firesc ca cetățeanul să-și dorească un confort, căldură și confortul care ține de igienă.
Dar, raportați-vă la următorul aspect: la Termoenergetica, la momentul acesta sunt racordate aproximativ 550.000 de apartamente", a precizat Adrian Teodorescu, luni seară.
Directorul general Termoenergetica este de părere că sistemul actual de termoficare, chiar dacă este învechit, ar fi cel mai eficient.
Ce se va întâmpla cu românii care au centrală pe gaz? Şeful Termoenergetica anunţă modificările
"Aceste centrale utilizează o materie primă, pentru confort personal, pe care, ulterior, o arunci la coș.
Citeşte şi: Facturile bucureștenilor ar trebui să fie triple. Primăria subvenționează cu 800 lei gigacaloria
Mai mult decât atât, rețeaua de distribuție a gazului nu ar permite debranșarea în totalitate și racordarea. Oricum, nu ar face față.
Noi suntem într-o paradigmă, în sensul în care sistemul centralizat este învechit, iar acesta trebuie modernizat, adus la zi, dar este cel mai performant", susține Adrian Teodorescu.
Citeşte şi: Ce pot plăti cele trei milioane de români cu cardurile de energie. Există un termen la care expiră
Șeful Termoenergetica susține că este "o chestiune de ani" până la interzicerea centralelor de apartament.
"Uniunea Europeană transmite un mesaj de zeci de ani: cine poluează, plătește. O centrală de apartament este poluantă. Folosește o materie primă.
La un moment dat, legislația va ajunge acolo (la interzicerea centralelor – n.r.). Este o chestiune de câțiva ani", a declarat Adrian Teodorescu, luni seară, potrivit gandul.ro.