Ce se întâmplă dacă distrugi banii? Legea nu este la fel peste tot. Când e infracțiune?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 30.10.2024 - 09:48
Ce se întâmplă dacă distrugi banii? Legea nu este la fel peste tot. Când e infracțiune? - Foto: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea (rol ilustrativ)
Ce se întâmplă dacă distrugi banii? Legea nu este la fel peste tot. Când e infracțiune? - Foto: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea (rol ilustrativ)

Ce se întâmplă dacă distrugi bani? Legea nu este la fel peste tot. În unele cazuri acest lucru poate deveni o infracțiune.

SHARE

Ce se întâmplă dacă distrugi bani? Legea nu este la fel peste tot. Există reglementări legale clare în acest sens în dar răspunsul nu este deloc uniform în întreaga lume.

În Germania se aplică principiul: ceea ce deține cineva, el sau ea poate folosi sau distruge după cum dorește. Codul civil (BGB) reglementează în paragraful 903 că proprietarul unui bun poate dispune liber de acesta.

Ce se întâmplă dacă distrugi banii? Legea nu este la fel peste tot

Aceasta înseamnă că distrugerea propriului numerar - fie prin ardere, tăiere sau mototolire - nu este o infracțiune, explică Biroul de Informare al Avocaților din Germania.

Dar această libertate se termină atunci când este proprietatea altcuiva. De exemplu, oricine dăunează sau distruge banii unei alte persoane se poate face vinovat de prejudiciu penal, astfel cum este reglementat în Secțiunea 303 din Codul penal (StGB), conform, echo24.de.

Citește și: Ai acasă bani uzați sau rupți? Cât trebuie să plătești pentru ca BNR să îi schimbe?

Înainte ca bancnotele să fie, în general, pur și simplu tăiate și arse, trebuie aruncată o privire mai atentă - unele bancnote pot fi foarte valoroase.

Se întâmplă adesea ca numerarul să fie deteriorat accidental. În astfel de cazuri, Deutsche Bundesbank oferă un schimb atâta timp cât cel puțin 51 la sută din bancnotă sau moneda deteriorată este încă acolo , explică Informațiile avocaților germani.

Cu toate acestea, dacă numerarul este distrus intenționat, banca poate refuza să-l schimbe. Este adesea dificil de demonstrat că prejudiciul a fost intenționat, ceea ce face ca aplicarea acestei reguli să fie complicată în cazuri individuale.

Deși distrugerea propriilor bani este permisă în Germania, acest lucru nu se aplică automat în străinătate. În SUA, de exemplu, distrugerea bancnotelor în dolari sau a monedelor de cenți constituie infracțiune.

Dacă cineva este prins făcând acest lucru, se confruntă cu amenzi mari sau chiar cu închisoare, potrivit Biroului de Informare al Avocaților din Germania.

În unele țări, precum Thailanda, distrugerea sau chiar pur și simplu călcarea pe o bancnotă constituie infracțiune, mai ales dacă bancnota prezintă imaginea șefului statului. Aici chiar și pedepse cu închisoarea pot fi impuse pentru lese maiestate, explică Informațiile avocaților germani.

Cum e în România?

În România, bancnotele uzate şi deteriorate se schimbă şi se plătesc cu 100% din valoarea nominală.

În categoria ,,Bancnote uzate" sunt  cele murdare, șifonate, decolorate, rupte, tăiate dar ale căror caracteristici principale nu sunt alterate. Se schimbă și bancnotele rupte și lipite.

Bancnotele deteriorate sunt cele cărora le lipseşte maximum 40% din suprafaţă, prin tăiere, decupare, rupere etc., dar la care elementul de identificare este complet şi lizibil, cel puţin într-o singură poziţie; 

bancnotele care au suprafaţa întreagă, dar sunt inscripţionate cu desene sau cuvinte lizibile în spectrul ultraviolet, pătate sau impregnate cu substanţe speciale, rezultate din folosirea acestora de către instituţiile specializate ale statului în scopuri bine justificate, cum ar fi în vederea desfăşurării anchetelor sau organizării unor flagrante de către organele de urmărire penală etc, 

Citește și: De ce ține BNR 60 de tone din rezerva de aur la Banca Angliei? „Și Ceaușescu a făcut asta”

bancnotele maculate cu cerneală ca urmare a activării dispozitivelor antifurt pentru protejarea numerarului în tranzit, dar care au suprafaţa întreagă şi elementul de identificare este complet şi vizibil, în ambele poziţii, şi este lizibil, cel puţin într-o poziţie.

Bancotele care nu mai pot fi schimbate sunt cele pentru care nu mai este posibilă identificarea elementelor de siguranţă, respectiv au suportat acţiunea unor agenţi chimici sau au fost spălate, decolorate, deformate, arse, expuse la căldură, au mai mult de 40% lipsă din suprafaţă, etx

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te