Ce se întâmplă dacă distrugi bani? Legea nu este la fel peste tot. Există reglementări legale clare în acest sens în dar răspunsul nu este deloc uniform în întreaga lume.
În Germania se aplică principiul: ceea ce deține cineva, el sau ea poate folosi sau distruge după cum dorește. Codul civil (BGB) reglementează în paragraful 903 că proprietarul unui bun poate dispune liber de acesta.
Ce se întâmplă dacă distrugi banii? Legea nu este la fel peste tot
Aceasta înseamnă că distrugerea propriului numerar - fie prin ardere, tăiere sau mototolire - nu este o infracțiune, explică Biroul de Informare al Avocaților din Germania.
Dar această libertate se termină atunci când este proprietatea altcuiva. De exemplu, oricine dăunează sau distruge banii unei alte persoane se poate face vinovat de prejudiciu penal, astfel cum este reglementat în Secțiunea 303 din Codul penal (StGB), conform, echo24.de.
Citește și: Ai acasă bani uzați sau rupți? Cât trebuie să plătești pentru ca BNR să îi schimbe?
Înainte ca bancnotele să fie, în general, pur și simplu tăiate și arse, trebuie aruncată o privire mai atentă - unele bancnote pot fi foarte valoroase.
Se întâmplă adesea ca numerarul să fie deteriorat accidental. În astfel de cazuri, Deutsche Bundesbank oferă un schimb atâta timp cât cel puțin 51 la sută din bancnotă sau moneda deteriorată este încă acolo , explică Informațiile avocaților germani.
Cu toate acestea, dacă numerarul este distrus intenționat, banca poate refuza să-l schimbe. Este adesea dificil de demonstrat că prejudiciul a fost intenționat, ceea ce face ca aplicarea acestei reguli să fie complicată în cazuri individuale.
Deși distrugerea propriilor bani este permisă în Germania, acest lucru nu se aplică automat în străinătate. În SUA, de exemplu, distrugerea bancnotelor în dolari sau a monedelor de cenți constituie infracțiune.
Dacă cineva este prins făcând acest lucru, se confruntă cu amenzi mari sau chiar cu închisoare, potrivit Biroului de Informare al Avocaților din Germania.