Parlamentarii au aprobat introducerea noțiunii de înstrăinare părintească, privită ca o formă de violență psihologică asupra minorilor. Schimbarea ar trebui să limiteze cazurile în care unul dintre părinți îl denigrează pe celălalt în fața copilului, în încercarea de a-l îndepărta de acesta.
Un bărbat divorțat în urmă cu câteva luni susține că fetița lui de patru ani, care stă cu mama, și-a schimbat comportamentul față de el. Spune că fosta soție și părinții acesteia l-ar fi denigrat în fața copilei.
Înstrăinarea părinteasca se referă la situațiile în care un părinte sau un membru al familiei extinse în mod intenționat, urmărit sau asumat, generează, acceptă sau folosește o situație în care copilul ajunge să manifeste reținere sau ostilitate, nejustificate sau disproporționate, față de oricare dintre părinți.
Pe viitor, instanța ar urma să aprecieze dacă unul dintre părinți este vinovat de astfel de acte. Cel înstrăinat, dezavantajat în relația cu minorul, va avea mai multe șanse să îi fie încredințat copilul la divorț sau să i se stabilească un program de vizitare mai generos.
Un adult care se face vinovat de înstrăinare părintească și care nu va respecta deciziile instanței, va plăti între 10 și 15 % din venitul net, lunar, până la conformare. Adoptată de Parlament, noua lege va merge la promulgare, la președinte.