Modificările făcute de Guvern la ordonanță
- Termenul în care legiștii trebuie să dea rezultatul privind prezența drogurilor va fi de 72 de ore
- În cazul în care, în termen de trei zile, rezultatele nu vor fi gata, șoferul supus analizelor își reia dreptul de a conduce
- Dacă rezultatele sunt gata și șoferul este pozitiv la droguri, i se întocmește dosar penal pentru conducere sub influența substanțelor interzise, iar dreptul de a conduce rămâne suspendat
- Dacă analizele arată un rezultat negativ, acesta îi este comunicat șoferului, iar permisul de conducere îi este returnat.
Noul proiect de OUG prevede situațiile în care șoferii își vor primi înapoi permisul de conducere. Acestea sunt următoarele:
- „Permisul de conducere retras (...) se restituie în baza rezultatului analizei probelor biologice prin care s-a stabilit absenţa în organism a substanţelor psihoactive sau a alcoolului în sânge, după caz, ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a probelor biologice.
- Permisul de conducere reținut ca urmare a testării cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezența în organism a unor substanțe psihoactive se restituie în baza rezultatului analizei probelor biologice prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a probelor biologice.
- Persoana (...) poate solicita polițistului rutier să i se recolteze probe biologice în cadrul unităților sau instituțiilor medicale competente, în vederea stabilirii îmbibației de alcool în sânge.”
Controversele din jurul Ordonanței
Modificările par să rezolve problema doar la suprafață însă. Doctorii legiști atrag atenția că polițiștii nu au cunoștințele medicale necesare pentru a stabili dacă un șofer este, sau nu, drogat.
Citește și: Când vor merge turiștii români în Grecia și Thassos pe Autostradă între Ruse și Veliko Târnovo?