Ce măsuri ia România pentru viiturile care se apropie la finalul săptămânii. Sunt anunțate și ploi

DE Alexandra Lupascu | 24.09.2024 - 15:57
Ce măsuri ia România pentru viiturile care se apropie la finalul săptămânii. Sunt anunțate și ploi Foto: Gettyimages
Ce măsuri ia România pentru viiturile care se apropie la finalul săptămânii. Sunt anunțate și ploi Foto: Gettyimages

Comitet de Urgență pentru situația viiturilor care se apropie de România. Se anunță și ploi care îngrijorează. De asemenea, în cadrul ședinței, șefa ANM a prezentat datele meteorologice pentru finalul acestei săptămâni când este așteptată viitura.

SHARE

Potrivit ANM, vineri va fi emis cod portocaliu pentru jumătatea de vest a țării. Vor fi până la 80-100 de litri pe metru pătrat în 48 de ore în vestul țării.

„Pot apărea viituri surpriză. Situația descrisă de ANM va fi în paralel cu viitura care vine pe Dunăre. Să fie pregătite mijloacele de intervenție”, le-a transmis Raed Arafat celor responsabili.

El le-a cerut autorităţilor locale să pregătească populaţia dacă e nevoie de evacuare, să îşi ia actele, banii, medicamente şi să fie pregătită.

„Intrăm în faza de pregătire, înainte de viitura care vine pe Dunăre. Comparativ cu ce s-a întâmplat în urmă cu două săptămâni, la Galaţi, aici ştim că vine viitura şi ştim că este o situaţie care trebuie să fim foarte atenţi asupra ei şi putem anticipa.

Ce măsuri ia România pentru viiturile care se apropie la finalul săptămânii. Sunt anunțate și ploi

Ăsta este cel mai important lucru, deci putem anticipa, să ne pregătim şi să luăm măsuri din timp. Aici nu mai există motiv ca oricare dintre autorităţi să fie luat prin surprindere, fiindcă ştim că vine viitura”, a spus Arafat.

El a precizat că reprezentanţii de la Mediu au transmis că situaţia este gestionabilă şi cantitatea care va intra este sub alte situaţii cu care ne-am confruntat şi nu ar trebui să fie probleme.

Citește și: Galați: Echipajul de ambulanță luat cu totul de ape în timpul inundațiilor, salvat de pompierii ISU

Arafat le-a cerut autorităţilor, dacă consideră că există un risc, să acţioneze şi să nu se aştepte până în ultima secundă. „Dacă ştim că viitura vine şi există un risc, mai bine evacuăm şi revenim, decât să evacuăm când apele se ridică şi cresc în zona respectivă”, a menţionat Arafat.

„Nu cereţi târziu sprijinul. Nu este absolut nicio ruşine să se ceară sprijin din timp, să mobilizăm forţe din timp dacă ştim că este o problemă”, a mai spus Raed Arafat. 

Citește și: Apele au început să se retragă în Budapesta. Când ajung viiturile în România și ce spun oficialii

Despre digurile temporare, secretarul de stat a spus că se poate cere ajutor de la MApN, de la ministerul de Interne, să sprijine instalarea lor rapid şi prompt.

Şeful DSU a cerut şi pregătirea bărcilor şi a echipamentelor de intervenţie, a motopompelor care vor fi direcţionate spre zonele care au nevoie. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te