Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au schimbat încadrarea juridică a faptelor de care este acuzat adolescentul care a provocat accidentul din parcarea de lângă parcul Pantelimon din Bucureşti.
Tânărul care se afla la volanul autoturismului care a lovit doi copii este inculpat pentru omor şi tentativă de omor, dar şi pentru infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere. Iniţial, faptele pentru care a fost inculpat erau infracţiuni comise din culpă.
Ce făcea tânărul de 16 ani înainte să lovească cu mașina doi copii în Parcul Pantelimon?
Ancheta arată că în momentul accidentului el se afla într-un apel video şi inhala gaz ilariant.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti anunţă că a fost schimbată încadrarea juridică un dosarul accidentului produs in parcarea de lângă parcul Pantelimon, accident în urma căruia un copil a murit iar sora acestuia a rămas fără un picior. adolescentul care se afla la volanul maşinii care i-a lovit pe cei doi copii şi care iniţial a fost acuzat că a comis faptele din culpă este inculpat pentru omor şi tentativă de omor.
„În urma administrării mijloacelor de probă, la data de 29.08.2024, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus schimbarea încadrării juridice a faptelor reţinute în sarcina inculpatului minor, în vârstă de 16 ani, din infracţiunile de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducere a unui vehicul fără permis de conducere şi părăsire a locului accidentului, în infracţiunile de omor, tentativă de omor, conducere a unui vehicul fără permis de conducere şi părăsire a locului accidentului”, anunţă, vineri Parchetul.
Iată ce scrie în acomunicatul procurorilor:
”Minorul a condus autoturismul pe o distanță de cca. 145 de metri, fără a deține permis de conducere și fără a avea vreo abilitate de a manevra autoturismul în condiții de minimă siguranță, iar în timp ce era la volan discuta la telefon prin apel video cu o persoană și inhala protoxid de azot dintr-un balon pe care îl ținea în mână.
În ceea ce privește protoxidul de azot, acesta este un gaz utilizat ca amestec pentru anestezic în chirurgie, care însă este utilizat și în scop recreațional, producând efecte euforice/similare cu beția, de scurtă durată.
Pentru a dispune schimbarea încadrării juridice din infracțiunile de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă în infracțiunile de omor și tentativă de omor, procurorii au avut în vedere că, din modul în care minorul a acționat, rezultă că acesta a fost indiferent față de urmările acțiunilor sale, acceptând survenirea decesului sau rănirii grave a uneia sau mai multor persoane.
Astfel, minorul nu deținea permis de conducere, nu avea abilități necesare pentru manevrarea unui autoturism în condiții de minimă siguranță pentru pietonii care circulau, în condițiile în care victimele minore se deplasau prin parcare pe partea stângă, în fața inculpatului care avea o bună vizibilitate a acestora, nu era atent la drum fiind implicat într-un apel telefonic video, avea o mână ocupată cu un balon din care inhala protoxid de azot (gaz ilariant) și se afla sub efectele acestuia – stare de euforie, amețeală și sedare
ușoară.
A rezultat, așadar, că inculpatul minor a fost indiferent față de consecințele manipulării, în condițiile arătate mai sus, a unui a unui autoturism, acceptând că acțiunile sale pot duce la decesul sau rănirea gravă a uneia sau mai multor persoane, conducând în modul
arătat mai sus vehiculul într-o zi de duminică, într-o parcare situată în imediata apropiere intrării în parc, într-o zonă circulată de numeroși pietoni.
Astfel, deși nu a urmărit producerea rezultatului, constând în uciderea unui minor și rănirea gravă a altuia, inculpatul a acceptat aceste urmări, acționând cu intenție indirectă”.