Ce este Vara lui Mioi și cât ține? Tradițiile și superstițiile românilor la început de octombrie

DE Florentina Enache | Actualizat: 03.10.2024 - 12:16
Ce este Vara lui Mioi și cât ține? Tradițiile și superstițiile românilor la început de octombrie - Foto: Profimedia Images (rol ilustrativ)
Ce este Vara lui Mioi și cât ține? Tradițiile și superstițiile românilor la început de octombrie - Foto: Profimedia Images (rol ilustrativ)

Ce este Vara lui Mioi și cât ține? Tradițiile și superstițiile românilor la început de octombrie. Potrivit calendarului popular, de pe 29 septembrie începe o perioadă numită „Vara lui Mioi”, care ține până pe 14 octombrie, până la prăznuirea Sfintei Parascheva.

SHARE

Potrivit calendarului popular, de pe 29 septembrie începe o perioadă numită „Vara lui Mioi”, care ține până pe 14 octombrie, până la prăznuirea Sfintei Parascheva.

Sărbătoarea pornește de la o legendă potrivit căreia, pe vremuri, trăia un cărăuş sărac, pe nume Mioi. El s-a rugat lui Dumnezeu să-i mai dea câteva zile de vară, ca să termine de treierat grâul. Lui Dumnezeu i s-a făcut milă de el şi i-a îndeplinit rugămintea. 

Ce este Vara lui Mioi și cât ține? Tradițiile și superstițiile românilor la început de octombrie

Aceasta este o perioadă în care „vara se întoarce”, vremea se încălzește din nou. Potrivit credințelor din popor, aceasta este doar prima vară din toamnă.

Ar mai fi alte trei veri de-a lungul acestui anotimp, cu cer senin și vreme foarte călduroasă, scrie Marcel Lutic în cartea sa, „Timpul Sacru”.

- în preajma sărbătorii Sfântului Dumitru sau „Sâmedrului” (26 octombrie), erau patru zile numite „Vara lui Sâmedru”.

- „Vara Arhanghelilor”, în preajma sărbătorii Sfinților Mihail și Gavriil, pe 8 noiembrie.

- „Vara Iernii”, având între 2 și 4 zile, cândva între 8 noiembrie și 25 decembrie.

Vara lui Mioi sau „Ziua lui Mioi” („Mihoi”, „Sâ-Mioi”, „Sân-Mihai”, „Chiriac”) se mai numea și „Nunta oilor” sau „Năpustitul berbecilor”. Este perioada în care ciobanii duc berbecii în turmele de oi pentru împerechere.

Citește și: Tradiții de echinocțiul de toamnă, 22 septembrie. De ce să mănânci pâine înainte de a ieși din casă

Vara lui Mioi urmează perioadei de trei zile (26-28 septembrie), când, potrivit calendarului popular, s-au sărbătorit primii Filipi de Toamnă (Berbecari).

Obiceiuri de Vara lui Mioi

Vara lui Mioi este o perioada în care gospodarii se bazează să termine muncile prin curți și la câmp, acolo unde pregătesc – înainte de primul îngheț – terenurile pentru viitorul an agricol.

„Nunta oilor” începe mult mai devreme, pe data de 15 iulie, atunci când se separă oile de berbeci.

Citește și: Nașterea Maicii Domnului, 8 septembrie. Tradiții și superstiții de Sântămăria Mică. Ce să NU faci

În ciclul sărbătorilor pastorale, „Slobozirea” începe la „Filipii de toamnă”, însă fiecare păstor întinde această perioadă cât crede de cuviință, până cel târziu la Vinerea Mare dinaintea sărbătorii Sfintei Paraschiva, când se spune că are loc „Îngropatul verii”, scrie Adevărul.

Pentru păstorii din Țara Zarandului, în intervalul împerecherii oilor, obiceiurile sunt foarte clare, pentru că, în afara mulsului și preparării brânzei, nu sunt premise alte activități, altfel se spune că este „rău de lupi și primejdie de boli”.

În anumite cătune din Orăștie, în acest interval e interdicție la țesut cu roșu și împletit la lână, pentru că, altfel, e pericol să se îmbolnăvească berbecii.

Citește și: Înălțarea Sfintei Cruci, 14 septembrie. Tradiții și superstiții. Ce nu ai voie să mănânci?

În trecut, în aproape toate satele de munte nu se lucra marți seara să nu căpieze oile. 

După asfințitul soarelui, nu se dădea sare sau oțet la vecini, fiindcă e primejdie pentru oi din cauza lupilor, scrie Marcel Lapteș în „Anotimpuri magico-religioase”.

Ziua de 14 octombrie marchează începutul pregătirii turmelor pentru iernat și deschiderea unor târguri unde se valorifică produsele pastorale.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te