Ce categorie de români va primi până la 3.000 € ajutor de la stat? Care sunt condițiile?

DE Alin Crișan | 22.02.2024 - 21:55
Ce categorie de români va primi până la 3.000 € ajutor de la stat? Care sunt condițiile? - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Ce categorie de români va primi până la 3.000 € ajutor de la stat? Guvernul a anunțat aprobarea schemei de ajutor.

SHARE

Guvernul a aprobat în şedinţa de joi Ordonanţa de urgenţă privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea parţială a pierderilor la cultura de tomate în spaţii protejate şi cultura de usturoi, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Ce categorie de români va primi până la 3.000 € ajutor de la stat? Care sunt condițiile? 

Actul normativ vizează acordarea unor ajutoare de stat pe baza unei scheme de susţinere financiară, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, având ca obiective: asigurarea unui grant financiar, pentru compensarea parţială a pierderilor la cultura de tomate în spaţii protejate înfiinţată în decembrie 2023 - trimestrul I al anului 2024 şi asigurarea unui grant financiar producătorilor agricoli cultivatori de usturoi, pentru compensarea parţială a pierderilor la cultura de usturoi înfiinţată în toamna anului 2023 - primăvara anului 2024.

"Programul Tomata şi Programul usturoiul românesc continuă şi în acest an, iar fermierii care se înscriu în aceste programe vor primi 3.000 de euro/1.000 de mp pentru tomate, respectiv 3.000 de euro/ha pentru usturoi.

Citește și: Ce categorie de români va beneficia de compensarea accizei la motorină? Anunțul Guvernului

La solicitarea legumicultorilor am luat decizia de a le oferi sprijinul financiar de care au nevoie mai devreme faţă de anii trecuţi.

Astfel, le asigurăm un ajutor financiar pe cadrul temporar de criză Ucraina pentru a avea resurse financiare în perioada de pregătire şi îngrijire a culturilor, în valoare de 1.500 de euro/1.000 de mp pentru cei care cultivă tomate în spaţii protejate şi 1.500 de euro/ha pentru cei care cultivă usturoi, urmând ca restul sprijinului să îl acordăm sub formă de ajutor de minimis, după recoltare, în aceleaşi condiţii ca în anii trecuţi.

Fermierii au nevoie de resurse financiare pe întreaga perioadă a anului agricol şi este de datoria noastră să le oferim sprijinul exact când au nevoie", a declarat Florin Barbu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Valoarea totală a schemei de ajutor de stat este de 166.206.250 lei, reprezentând echivalentul a maximum 33.690.000 euro, la cultura de tomate în spaţii protejate şi 20.868.280 lei, reprezentând echivalentul a maximum 4.230.000 euro la cultura de usturoi.

Ajutorul de stat se va acorda astfel: 1.500 euro pentru 1.000 mp/beneficiar - la cultura de tomate în spaţii protejate; 1.500 euro/ha/beneficiar la cultura de usturoi.

Beneficiarii pot fi întreprinderile care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole vegetale, cultivatori de tomate în spaţii protejate şi de usturoi.

Depunerea cererilor şi a documentelor justificative se va face până la data de 12 aprilie 2024, inclusiv, la cultura de tomate în spaţii protejate şi până la data de 19 aprilie 2024, inclusiv, la cultura de usturoi.

Plata sumelor reprezentând ajutorul de stat se vor face până la data de 30 iunie 2024 inclusiv, iar verificările în teren se realizează de către echipe mixte DAJ-uri şi APIA şi vizează deplasarea în teren pentru verificarea suprafeţelor înfiinţate şi menţinerea acestora.

În cazul în care suma totală de plată determinată, care urmează să fie acordată beneficiarilor, depăşeşte resursele financiare totale, suma cuvenită fiecărui beneficiar se va reduce proporţional.

Citește și: Ce angajați români vor scăpa de această taxă? Măsura a fost deja aprobată de Guvern

Comisia Europeană a anunţat miercuri, printr-un comunicat că a aprobat o schemă de ajutoare în valoare de 37,6 milioane euro (187 milioane lei) notificată de România pentru sprijinirea producătorilor de tomate şi usturoi, în contextul războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei.

Schema a fost aprobată în temeiul cadrului temporar de criză pentru ajutoarele de stat, adoptat de Comisie la 23 martie 2022 şi modificat ulterior la 20 iulie 2022 şi la 28 octombrie 2022.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te