Ce alcoolemie ai dacă ai mâncat salată cu oțet. Este mit sau realitate? O să fiți surprinși

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 17.10.2023 - 19:27
Ce alcoolemie dă salata Foto: Pixabay.com - rol ilustrativ

Sunt multe cazurile în care șoferii prinși cu diverse valori ale alcoolemiei încearcă să vină cu diverse scuze. Unii spun că înainte să urce la volan au consumat salată cu mult oțet. Polițiștii nu prea sunt convinși de această variantă.

SHARE

De multe ori, șoferii care ies pozitiv la alcooltestul poliției invocă o serie de scuze pentru a dovedi că ei nu au consumat alcool, sperând că vor scăpa de sancțiune.  

O astfel de ”scuză” este salata cu oțet. Polițiștii nu prea se lasă înduplecați de acest argument. 

Ce alcoolemie ai dacă ai mâncat salată cu oțet. Este mit sau realitate? O să fiți surprinși

Însă șoferii ar trebui să știe că oțetul este un acid provenit din fermentația alcoolului și, ca atare, nu are cum să te îmbete. Acidul acetic este ingredientul principal pe care bacteriile îl produc prin fermentarea etanolului sau a alcoolului.

Conform The Beer Exchange, în timp ce oțetul este dezvoltat, alcoolul utilizat în proces trece la acidul acetic, fără a mai rămâne urme de alcool în substanță.

Salata nu influențează alcoolemia șoferilor Foto: Profimedia Images

Conținutul de acid acetic al oțetului poate varia până la aproximativ 20 la sută, o opțiune standard de piață având până la 10 la sută. Oțetul are o serie de arome și poate consta din ingrediente variate, inclusiv minerale specifice, taninuri și acid citric.

Citește și: Șofer prins cu sticla de alcool la volan: „Recunosc, am consumat în jur de trei-patru beri”

Fiecare producător va adăuga propriile elemente unice pentru a face diferite tipuri de oțet distincte mărcii lor.

Nu tot oțetul se bazează pe etanol. Bazele pot fi surse variate, inclusiv sucuri, fructe, bere sau vin și așa mai departe. Oțetul de cidru de mere, în special, se bazează pe alcool din cereale, la fel ca oțetul alb.

Oțetul balsamic folosește struguri, în timp ce oțetul de orez se face cu orez fermentat.  Astfel că, sticlele de oțet sunt nealcoolice și este puțin probabil să testeze pozitiv pentru alcool.

Ce beneficii are oțetul pentru sănătate

Deși consumul de oțet de mere nu te va îmbăta și nici nu se va înregistra la un test de alcool, sugestia este că ar putea exista beneficii pentru sănătate. Totuși, acestea nu au fost dovedite concret decât anecdotic. 

De exemplu, se spune că oțetul din cidru de mere are efecte reale asupra pierderii în greutate datorită capacității sale de a accelera arderea grăsimilor. Un studiu efectuat în Japonia a demonstrat că, prin consumul regulat al oțetului din cidru de mere, subiecții au observat scădere în greutate și schimbări fizice.

Citește și: VIDEO Ce băutură se elimină cel mai rapid din organism. În cât timp puteți conduce în siguranță

Cei care găsesc avantaje prin consumul substanței ar trebui să fie atenți la potențialele efecte adverse înainte de a bea un pahar.

Chiar dacă conținutul este diluat, consumul de oțet de mere în mod obișnuit are potențialul de a crea o senzație de greață, împreună cu balonare și deteriorarea smalțului dinților. Dacă ai deja un stomac sensibil, în loc să bei pahare cu oțet, suplimentele ar putea fi mai benefice pentru starea ta de bine.

Unii cred că oțetul îi ajută la slăbit Foto: Unsplah.com

Pentru cei care preferă să administreze o băutură, sugestia este aproximativ „una sau două linguri într-un pahar mare de apă, suc sau o ceașcă de ceai”. De asemenea, îl puteți lua așa cum este, dar adăugați condimente sau alte ingrediente, inclusiv lămâie, scorțișoară și poate ghimbir, pentru a crea o aromă mai puțin amară.

Citește și: Care este alcoolemia care poate băga un șofer la închisoare. Valoarea la care se face dosar penal

Dacă consumul de oțet nu este atrăgător, din nou, poți găsi suplimente pe care să le adaugi la programul tău de wellness dacă simți că îți vor aduce cumva avantaje pentru sănătate. Oțetul se mândrește cu alte utilizări, inclusiv pentru a ajuta la sănătatea scalpului și la reducerea mătreții cu doar puțin spray în această zonă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te