“În urma controlului efectuat nu au fost stabilite elemente de natură a reține gestionarea necorespunzătoare a cauzei de către organele de poliție și de către procurorul care a supravegheat cercetările, actele de urmărire penală necesare stabilirii unui plan de anchetă fiind efectuate de îndată“, se arată în comunicatul Parchetului General.
În iunie, la Dărvari, în Mehedinți, un criminal care ucisese cinci persoane, Ion Turnagiu, și care fusese eliberat din închisoare după 25 de ani, a incendiat de vie o fată de 17 ani, Luiza Paraschiv. El s-a răzbunat fiindcă fata depusese plângere împotriva sa la poliție, acuzându-l de agresiune și viol.
Acum, Parchetul General explică de ce poliția și procurorul nu aveau ce face: “Neluarea unei măsuri preventive față de persoana vizată de plângerea penală a fost determinată de imposibilitatea obiectivă de a administra probatoriul necesar până la data săvârșirii prin incendiere a tentativei de omor asupra minorei, expertiza medico-legală nefiind finalizată la momentul respectiv, iar dispunerea unei măsuri preventive neputând fi bazată exclusiv pe existența unei plângeri penale.
Intervalul de la formularea plângerii până la săvârșirea tentativei de omor prin incendiere a persoanei vătămate a fost de 74 de ore, timp în care, având în vedere riscurile pentru minoră decurgând din acțiunile anterioare ale persoanei vizate, organele de urmărire penală au solicitat DGASPC Mehedinți luarea măsurii de protecție a internării în regim de urgență“.
Acestea fuseseră explicațiile oficiale de la început: „În urma verificărilor efectuate sub coordonarea procurorului de pe lângă Judecătoria din Vânju Mare, polițiștii au plasat minora de data aceasta într-un centru de asistență socială ca măsură de protecție. În urma examinării medico-legale a rezultat că aceasta nu a suferit leziuni care să confirme săvârșirea infracțiunii sesizate”, a declarat Andreea Rădoi, purtătorul de cuvânt al IPJ Mehedinți.
Ion Turnagiu a murit la spital după ce a încercat să se sinucidă.