Inspecţia Judiciară verifică o asociație de procurori, pentru că a dat filmul eșecului din Caracal

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 29.07.2019 - 12:23

Inspecţia Judiciară s-a sesizat în legătură cu divulgarea unor informaţii confidenţiale dintr-un dosar aflat în curs, în ceea ce priveşte scrisoarea deschisă a Asociaţiei pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP), unele dintre precizări fiind infirmate de Poliţie.

SHARE

Reprezentanţi ai Inspecţiei Judiciare au declarat că vor verifica situaţia şi vor anunţa în cursul zilei de luni măsurile luate, în contextul apariţiei, în spaţiul public al scrisorii Asociaţiei pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP).

Scrisoarea, publicată şi pe pagina de Facebook a procuroarei Alexandra Carmen Lăncrănjan, oferă detalii despre evoluţia cazului de la Caracal, fiind făcută menţiunea că nu au fost folosite echipamente de localizare ale SRI, lucru interzis după decizia CCR. Mai mult, este precizat că echipamentele folosite sunt deficitare, "ca în toate dosarele penale instrumentate în ultimii 3 ani".

Mai multe informaţii furnizate de asociaţie au fost informate de IGPR.

În scrisoare, Lăncrănjan susține că niciun procuror nu a interzis poliţiştilor să intre în locaţie, aceştia comunicând că nicio activitate nu se auzea şi nu se observa în interiorul curţii sau al casei.

„AMASP consideră că este necesar să fie clarificate orice aspecte care au îngreunat sau împiedicat ancheta în acest caz şi dacă au existat erori sau încălcări ale dispoziţiilor legale, indiferent de persoana care le-ar fi săvârşit.

Înţelegem că toate autorităţile statului au o obligaţie pozitivă de a interveni şi de a apăra viaţa şi integritate cetăţenilor, ceea ce presupune ca în condiţii de urgenţă, în care timpul este de esenţa îndeplinirii acestei obligaţii să existe dispoziţiile legale şi mijloacele tehnice necesare pentru a o putea îndeplini. Ne pare rău că în această situaţie nu au existat aceste mijloace şi că autorităţile statului nu au putut proteja drepturile fundamentale, respectiv dreptul la viaţă", se arată în scrisoarea Asociaţiei pentru Apărarea Statutului Procurorilor.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -