Cât de puternică este armata României într-un conflict la Marea Neagră. Stăm mai prost ca bulgarii

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 20.10.2023 - 15:41
Fregata Mărășești, construită în anii 80, este singura navă importantă din dotarea Forțelor Navale Române Foto: navy.ro
Fregata Mărășești, construită în anii 80, este singura navă importantă din dotarea Forțelor Navale Române Foto: navy.ro

Forțele Navale Române nu sunt deloc pregătite pentru un conflict la Marea Neagră din cauza lipsei navelor de război.

SHARE

Forțele Navale Române ar putea interveni într-un eventual conflict major doar cu două nave: Fregata Mărășești, construită în anii '80, și o corvetă. La acestea s-ar mai adăuga 17 avioane multirol F-16.

Fregata Mărășești a intrat în serviciu ca distrugătorul Muntenia, iar din 2001 a fost încadrat ca fregată. Nava e construită în totalitate în România, iar tehnica este, în mare parte, de origine sovietică.

România mai deține două fregate tip 22, Regele Ferdinand și Regina Maria, însă acestea nu sunt înarmate. 

În dotarea Forțelor Navale se mai află o navă purtătoare de rachete, o vedetă torpiloare, un puitor de mine, o navă logistică, un dragor maritim, o navă de cercetări, o navă de scafandri, o navă hidrografică, un remorcher maritim de salvare, nave de transport și de protocol. 

Citește și: Cât de puternică e armata României față de cele ale Ungariei și Bulgariei. La ce „arme” excelăm

Cât de puternică este armata României într-un conflict la Marea Neagră. Stăm mai prost ca bulgarii

În februarie 2021, Ministerul Apărării Naționale a atribuit Șantierului Naval Constanța un contract în valoare de 325.143 lei pentru servicii de reparații la corp navă la fregata Regina Maria (F-222), așadar această navă nu este disponibilă în momentul de față. 

Citește și: Armata Română scoate la licitație Aro-uri și camioane DAC. Costă cât o bicicletă electrică

Acordul pentru achiziția celor două fregate britanice – devenite Regina Maria și Regele Ferdinand – a fost încheiat în ianuarie 2003, în timpul guvernului Adrian Năstase, contra unei sume de 116 milioane de lire sterline (aproximativ 168 de milioane de euro la vremea respectivă). Contractul avea și anumite clauze referitoare la regenerarea și modernizarea fregatelor, care însă nu au mai fost respectate.

Drept urmare, MApN a inclus în contractul pentru construcția a patru corvete multifuncționale și obligația ca firma câștigătoare să modernizeze cele două fregate tip 22 – Regina Marea și Regele Ferdinand.

Parteneriatul dintre constructorul francez Naval Group și Șantierul Naval Constanța a fost declarat câștigător în iulie 2019. Însă contractul în valoare de 1,2 miliarde de euro nu a mai fost semnat după ce MApN a decis anularea licitației la 8 august 2023.

Bulgaria are patru fregate disponibile și două corvete moderne în fabricație

În comparație, Bulgaria deține 4 fregate, 3 corvete și 12 nave de luptă contra minelor. Pe lângă acestea mai sunt 18 nave de suport cu diverse roluri.

 La 4 august 2023, la Varna, constructorul naval bulgar MTG Dolphin Shipyard PLC a lansat prima dintre cele două noi corvete / nave de patrulare modulare multifuncționale (MMPV) 90 de 2.300 de tone pentru Marina bulgară. Nava este produsă sub tutela constructorului naval german NVL Group, care este contractorul principal al proiectului, cu implicarea a numeroși furnizori bulgari.

Numele noii nave va fi "Hrabri", iar cea de-a doua navă se va numi "Smeli". Navele, care au o lungime de aproximativ 90 de metri (de unde și denumirea MMPV 90) și o lățime de 13,5 metri, sunt construite în cadrul unui contract semnat cu grupul german NVL la 12 noiembrie 2020, evaluat la 420 de milioane de euro, fără sisteme de armament și muniție. Viteza lor maximă este de 24 kt.

Cele două nave sunt construite în paralel. Tăierea oțelului pentru prima MMPV a avut loc la 3 decembrie 2021 la MTG Dolphin din Varna, în timp ce pentru cea de-a doua navă a avut loc aproximativ un an mai târziu, la 14 decembrie 2022. Chila primei MMPV a fost pusă la 17 iunie 2022, iar aproape un an mai târziu, la 22 iunie 2023, a avut loc punerea chilei celei de-a doua nave. Livrarea primei nave este programată pentru al treilea trimestru al anului 2025, iar a celei de-a doua nave un an mai târziu.

Conform specialiștilor, armamentul cu care sunt doatet navele este unul impresionant.

În paralel, Bulgaria a început o procedură de achiziție pentru avioane F-16, dar acestea vor fi livrate cel mai devreme în 2025.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te