Cât de fericiți sunt românii față de celelalte națiuni ? I-am întrecut pe vecinii noștri, bulgarii

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 04.01.2024 - 08:16
Cât de fericiți sunt românii față de celelalte națiuni ? I-am întrecut pe vecinii noștri, bulgarii Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Cât de fericiți sunt românii față de celelalte națiuni ? I-am întrecut pe vecinii noștri, bulgarii chiar dacă nivelul de trai nu este foarte diferit.

SHARE

Cât de fericiți sunt românii față de celelalte națiuni ? I-am întrecut pe vecinii noștri, bulgarii chiar dacă nivelul de trai nu este foarte diferit de cel al nostru. Un element face diferența între cele două popoare.

Bulgarii sunt cea mai nefericită națiune din Uniunea Europeană, urmată de germani. Austria, Polonia și România se clasează în top 3 al celor mai fericite națiuni.

Acest lucru este conform unui nou sondaj al UE, relatează "Euronews".

Sondajul este realizat în fiecare an de Eurostat, iar scara de evaluare merge de la 0, care reprezintă nemulțumirea absolută față de viața din țară, la 10, care indică faptul că lucrurile nu ar putea fi mai bune.

De asemenea, se verifică cât de optimiști sunt oamenii cu privire la viitor.

Cât de fericiți sunt românii față de celelalte națiuni ? I-am întrecut pe vecinii noștri, bulgarii

Singura țară din cele 27 de state membre ale UE ai cărei cetățeni au acordat un scor mai mic de 6 la satisfacția generală față de viață este Bulgaria.

Dar, deși era de așteptat ca țările sărace din Uniune să acorde scoruri mai mici, se pare că nu este deloc așa.

Citește și: Finlanda, țara cu cei mai fericiți oameni din lume. Danemarca e pe locul 2. Pe ce loc este România?

Germania, care are cea mai puternică economie din UE, se află pe locul al doilea, după Bulgaria, în ceea ce privește nemulțumirea cetățenilor față de viața din această țară.

În 2021, germanii acordau țării lor un scor de 7,1, în timp ce acum acesta a scăzut la 6,5.

Cu toate acestea, statisticile nu pot explica pe deplin starea de spirit întunecată a germanilor. În urmă cu o săptămână, Institutul Rheingold, cu sediul la Köln, a publicat propriul studiu pe această temă.

Citește și: A scăzut vârsta la care poți să-ți iei permisul de conducere: Categoriile vizate de noua lege

Acesta a constatat că 20% din populația germană se simte copleșită și anxioasă, în timp ce alți 9% sunt copleșiți de apatie.

Germania suferă, de asemenea, de stagnare economică, alături de anxietatea provocată de războiul din Ucraina, precum și de o creștere fără precedent a imigrației, și este condusă de un guvern relativ nepopular.

Dar ce face națiunile fericite?

Nu este pentru prima dată când Austria se află în fruntea listei celor mai fericite națiuni. Oamenii de acolo dau nota 8 nivelului de fericire din țară. Cu toate acestea, Austria este o țară bogată, așa că locul său în clasament nu este o surpriză.

Pe de altă parte, România și Polonia, însă, se numără printre țările considerate în mod tradițional mai sărace.

De aceea, studiul subliniază că banii nu reprezintă cel mai mare criteriu pentru fericire, iar în aceste țări sunt înlocuiți de factorii vârstă, nivel de educație și relații familiale.

De fapt, participanții cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani sunt cei care se arată mai mulțumiți de viață în cadrul studiului, în comparație cu cei cu vârste de peste 65 de ani.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te