Carnea de porc se scumpește. Apogeul va fi atins de sărbători. Cât costă un kg de pulpă dezosată

DE Daniel Toșa | Actualizat: 03.10.2024 - 08:55
Carnea de porc se scumpește. Apogeul va fi atins de sărbători. Cât costă un kg de pulpă dezosată - Foto: Profimedia images
Carnea de porc se scumpește. Apogeul va fi atins de sărbători. Cât costă un kg de pulpă dezosată - Foto: Profimedia images

Carnea de porc se scumpește. Prețul cărnii de porc este într-o continuă creștere cu două luni înainte de sărbătorile de iarnă. Seceta și importurile masive duc la scumpiri constante, iar producătorii anunță majorări suplimentare în lunile următoare pentru cel puțin două produse.

SHARE

Carnea de porc din magazine devine tot mai scumpă, iar tendința de creștere va continua până la sărbătorile de iarnă.

Carnea de porc se scumpește. Apogeul va fi atins de sărbători. Cât costă un kg de pulpă dezosată

Producătorii estimează că prețurile vor crește cu încă 10% pe măsură ce se apropie luna decembrie. Scumpirile sunt cauzate de seceta severă, care a afectat producția de furaje, și de importurile tot mai mari de carne, care domină piața locală.

În ultimele 12 luni, prețurile la carnea de porc au crescut deja cu 10-15%. „Deja au început să crească ușor prețurile la carnea de porc. Undeva cu 3-4%, 5% maxim. Au fost mai mulți factori, inflația, seceta. Toate au influențat prețul produsului la raft”, a explicat Cristina Smădu, proprietara unei carmangerii.

În prezent, mușchiulețul de porc se vinde cu 46 de lei pe kilogram, iar pulpa dezosată costă 24 de lei. Creșterile de preț vor continua, mai ales în perioada sărbătorilor, când cererea este foarte mare.

„O creștere cu minim 10% va fi per kilogram de sortiment de carne de porc”, spune Dragoș Frumosu, expert în industria alimentară.

Un alt factor care influențează prețul este faptul că carnea din magazine este adesea mai puțin consistentă decât cea din gospodăriile proprii.

„Ați văzut că dacă iei un kilogram de carne din magazin și o pui la prăjit, rămâne 400 de grame. Mai mult apă. Eu am tăiat unul acum două săptămâni. Una e carnea de porc crescută și alta ce cumperi din magazin. Din import, de unde vine”, a declarat Liliana, o crescătoare de animale, potrivit Observatornews.ro.

Seceta este una dintre principalele cauze ale acestor scumpiri.

„Producțiile de cereale și mai ales de porumb au fost foarte mici, spre zero. Avem o creștere cam de 10% a costului furajelor. A crescut costul cu forța de muncă. A devenit din ce în ce mai rară și mai scumpă”, a explicat Adrian Balaban, un producător de carne de porc.

De asemenea, importurile au crescut semnificativ din cauza pestei porcine africane, care a distrus sute de ferme și peste 500.000 de capete de porci în România.

„Zootehnia a fost distrusă... absența măsurilor a condus la extinderea pestei porcine în toată țara”, a adăugat Dragoș Frumosu.

România ajunge să importe peste 80% din carnea de porc pe care o consumă, ceea ce influențează prețul final la raft.

„Noi nu mai avem un control al prețului cărnii de porc. Marii dealeri de carne de porc au învățat că românul mănâncă multă carne de porc în perioada sărbătorilor. Știu că e o cerere mare și atunci cresc ușor prețurile. Uneori justificat, uneori nejustificat”, a precizat Feliciu Paraschiv, din cadrul Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii.

În primele șase luni ale acestui an, România a importat carne de porc în valoare de peste 500 de milioane de euro, o tendință care ar putea continua pe măsură ce se apropie Crăciunul.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te