Când va fi gata austostrada A0 Sud. Anunțul făcut de ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu

DE Alexandra Lupascu | 07.02.2024 - 17:17
Când va fi gata austostrada A0 Sud. Anunțul făcut de ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu Foto: Wikipedia (fotografie cu caracter ilustrativ)

Autostrada A0 Sud va fi finalizată la sfârşitul lunii august 2024, iar pe A0 Nord sunt terminaţi 20 de kilometri, iar în doi ani vor fi gata şi "bucăţile rămase", a declarat, miercuri, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu.

SHARE

Autostrada Bucuresti reprezinta un nou inel de autostrada in jurul orasului Bucuresti cu o lungime de aproximativ 100km.  Ministerul Transporturilor a verificat stadiul lucrărilor pe loturile 1 şi 3 ale autostrăzii A0 Sud.

"A0 Sud, adică jumătate de cerc, semicercul sudic, conform angajamentelor, va fi gata la sfârşitul acestei veri, în august. Pe A0 Nord sunt terminaţi 20 de km.

A0 Nord - eu zic că într-un termen de 2 ani se termină şi Nordul pe bucăţile rămase, adică Pizzarotti pe primul tronson, pe lotul 3 acei chinezi şi utimul lot este al lui Umbrărescu. 

E unul scurt, dar dificil, care este peste lacul Cernica", a spus Grindeanu, într-o conferinţă de presă ce a urmat după verificările din teren, conform Agerpres.

Când va fi gata austostrada A0 Sud. Anunțul făcut de ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu

Potrivit ministrului, stadiul fizic de execuţie pe lotul 1 (Glina-Vidra), de 16,93 km, este de aproape 85%, însă pe lotul 3 (Bragadiru - Joiţa), cu o lungime de 17,96 km, antreprenorul grec a executat doar 56,6%.

"Îi anunţ un singur lucru (pe antreprenori - n. r.) şi asta se va întâmpla - şi cei de aici (lotul 1 - n. r.) şi cei de pe lotul 3 vor fi extrem de monitorizaţi de colegii din CNAIR, astfel încât fiecare grafic pe care şi l-au asumat, fiecare progres săptămânal să poată fi îndeplinit.

 Citește și: Ucrainenii deschid porturile la Marea Neagră pentru grâne. România, expusă atacurilor Rusiei

Mă interesează foarte mult ca la sfârşitul acestei veri să putem să circulăm pe tot A0 Sud, adică de la A1, autostrada spre Piteşti, până la A2, autostrada spre Constanţa.

Monitorizare strictă, vă spun sincer, pentru că altfel nu merge. Primul termen, aşa cum v-am spus, această legătură până în DN 4, undeva în luna martie. Cel puţin o dată pe lună voi fi şi eu prezent aici să văd stadiul, pentru că vreau să se respecte aceste termene asumate", a adăugat el.

Probleme pe lotul 3

Citește și: Ciolacu spune că Grindeanu va bate recordul de 100 km autostradă/an. În 2022, au fost sigur 13 km

La rândul său, directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, a precizat că antreprenorul grec, Aktor, care lucrează pe lotul 3, are certificate negative şi a acumulat penalităţi pentru ritmul scăzut de lucru.

"Constructorul din Grecia are certificate negative, are şi penalităţi pentru un ritm scăzut, penalităţi care au fost menţinute şi de decizia de instanţelor de judecată.

Au văzut că nu ne jucăm. Sper să înţeleagă că trebuie să se mobilizeze şi să finalizeze această lucrare. Bucureştenii şi românii au nevoie de această legătură", a subliniat Pistol.

Citește și: VIDEO România atinge borna de 1.000 km de autostradă cu un ciot care se termină în câmp

În plus, în proces de modernizare se află şi Centura veche a Capitalei.

"La Centura clasică, cea veche, care va avea patru benzi - suntem în proces de modernizare, toate pasajele denivelate au fost făcute, îl mai avem pe cel de la Cernica, ultimul rămas, care face parte din modernizarea sectorului din DN Centură Bucureşti DN2-A2, iar acesta este acum în procedură de achiziţie.

Urmează să vedem ofertele depuse şi care sunt termenele de execuţie pe care le-au propus ofertanţii", a mai spus şeful CNAIR.

Cristian Pistol a anunţat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că în luna martie se va putea deschide circulaţia pe 7 km din cei 16,95 de km ai lotului 1 din A0 Sud (Glina - Vidra), iar până la sfârşitul verii se va finaliza întregul lot.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te