Când va fi adus Cherecheș în România? Ministrul Justiției a făcut anunțul: „Dacă e de acord”

DE Alin Crișan | Actualizat: 29.11.2023 - 19:06
Când va fi adus Cherecheș în România? Ministrul Justiției a făcut anunțul: „Dacă e de acord” - Foto: Arhivă/ Imagine cu caracter ilustrativ
Când va fi adus Cherecheș în România? Ministrul Justiției a făcut anunțul: „Dacă e de acord” - Foto: Arhivă/ Imagine cu caracter ilustrativ

Când va fi adus Cherecheș în România? Ministrul Justiției a făcut anunțul: „Dacă e de acord”.

SHARE

Fugarul Cătălin Cherecheș are două variante la dispoziție pentru a fi adus în România. Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a declarat că dacă e de acord, poate fi „repatriat” în 10 zile.

Când va fi adus Cherecheș în România? Ministrul Justiției a făcut anunțul: „Dacă e de acord”

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat miercuri că fugarul Cătălin Cherecheş poate fi adus în 10 zile în ţară, dacă consimte la predare, potrivit deciziei cadru, în al doilea scenariu, în care refuză, termenul fiind de 60 de zile. 

Ea a precizat că decizia de predare nu aparţine statului român, pentru că nu avem voie să exercităm imixtiuni asupra justiţiei din Germania, ci aparţine exclusiv instanţei din Germania pe teritoriul căreia a fost găsit fugarul.

Citește și: Cum ar putea Cherecheș rămâne în Germania. Condițiile dure impuse de nemți pentru extrădare

Gorghiu a mai spus că Germania se află pe locul doi cu privire la numărul de persoane predate în România, după Marea Britanie.

Ministrul Justiţiei a afirmat că primul scenariu privind aducerea în ţară a lui Cătălin Cherecheş este că termenul va fi dat 10 zile dacă fugarul consimte la predare. Ca atare dacă persoana condamnată Cătălin Cherecheş va fi de acord să se predea şi să revină în România, termenul va fi unul scurt, 10 zile.

„Al doilea scenariu este cel pe care îl prezintă decizia cadru şi anume varianta în care acesta nu consimte la predare, refuză practic predarea şi atunci decizia cadru prevede un termen de 60 de zile. Este foarte important să înţelegem că decizia de predare nu aparţine, statului român, nu avem voie să exercităm imixtiuni asupra justiţiei din Germania ci aparţine exclusiv instanţei din Germania pe teritoriul căreia a fost găsit fugarul”, a precizat aceasta.

Ministrul a menţionat că Germania se află pe locul doi cu privire la numărul de persoane predate în România, după Marea Britanie. 

„Vă dau ordinul de mărime al fugarilor trimişi în România în baza unor mandate europene de arestare, până pe data de 14 noiembrie au fost aduşi din Germania 150 de fugari doar anul acesta”, a spus ea.

Alina Gorghiu a menţionat că, dacă se aprobă predarea persoanei solicitate în baza mandatului European de arestare, procedura spune că informarea va fi transmisă atât instanţei române de executare cât şi organelor poliţieneşti responsabile cu preluarea acestuia. 

„Aşadar în cadrul acestei proceduri vom avea o comunicare directă între autorităţile menţionate din cele două state competenţele fiind partajate între instanţa de executare şi Ministerul Afacerilor Interne, prin Centrul de cooperare poliţienească internaţională. Ministerul justiţiei se poate implica doar atunci când o autoritate judiciară va solicita acest lucru limitându-se la subiectul solicitării.

Dacă vom fi solicitaţi de instanţa din Germania să dăm date cu privire la condiţiile din penitenciare, că ele se ridică la standardele pe care le-am angajat (..) atunci Ministerul Justiţiei va transmite aceste documente degrabă instanţei din Germania”, a arătat ea.

Alina Gorghiu a menţionat că „prinderea fugarului Cherecheş reprezintă un semnal clar că nu mai există acest refugiu pentru cei care încearcă să scape de răspundere, iar coroborat cu legea care astăzi a fost adoptată, privind majorarea pedepselor pentru fugari, consideră că este un semnal foarte bun pentru sistemul judiciar din România”.

Citește și: Cătălin Cherecheș a fost prins de polițiști în Germania. E condamnat la 5 ani de închisoare

„Dat fiind faptul că legea a fost adoptată astăzi de Parlament şi dat fiind faptul că persoana care a fugit din ţară a fost prinsă, nu i se mai aplică pedeapsa, a fost prins de organul de poliţie înainte inte intrarea în vigoare a acestei legi deci nu i se mai poate aplica pentru că infracţiunea asimilată celei de evadare s-a epuizat în momentul în care autorităţile din Germania l-au prins”, a mai explicat Gorghiu, potrivit digi24.ro.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te