Camera Deputaților a respins moțiunea împotriva ministrului Carmen Dan

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 12.09.2018 - 12:49
FOTO: Inquam Photos- Octav Ganea

Moțiunea simplă, depusă de Partidul Național Liberal împotriva ministrului de Interne, Carmen Dan, a fost respinsă în plenul Camerei Deputaților cu 149 de voturi „împotrivă”, 99 de voturi „pentru” și trei abțineri.

SHARE

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, li s-a adresat, marţi, parlamentarilor în plenul Camerei Deputaţilor. 

Ocazia: a fost citită moţiunea simplă împotriva sa,  intitulată “Bastoanele PSD peste obrazul democraţiei româneşti”.

Dan a spus că în niciun stat civilizat forţele de ordine nu tolerează violenţele manifestanţilor. 

Aceasta a subliniat că, în 10 august, nu a fost un miting paşnic şi că au putut fi văzute încercările protestatarilor de a pătrunde în clădirea Guvernului şi actele de vandalism ale unora dintre ei. 

"Fiecare poate avea propria reprezentare a acţiunilor din acea seară. 

Unii au văzut o violenţă excesivă împotriva Jandarmeriei şi un atac la adresa unei instituţii fundamentale a statului.

Alţii au văzut doar un miting paşnic şi o acţiune violentă a Jandarmilor. 

Nu, pe 10 august 2018 nu a fost un miting paşnic. 

Dacă ar fi fost aşa, lucrurile ar fi decurs ca la toate celelalte mitinguri şi proteste pe care tot Jandarmeria Capitalei le-a gestionat în ultimii ani.”, a declarat ministrul de Interne Carmen Dan.

Citește și: Dan, audiată din nou în Senat pentru 10 august, unde „va clarifica tot ceea ce este de clarificat"

Ministrul a adăugat că, în ultimul an, Jandarmeria Capitalei a gestionat 35 de misiuni de ordine publică cu risc ridicat, dintre care 25 au fost conduse de maiorul Laurenţiu Cazan, comandantul jandarmilor din seara de 10 august, potrivit News.ro

De asemenea, ministrul de Interne a subliniat că mitingul din Piaţa Victoriei nu ar fi fost legal, nefiind asumat de nicio organizaţie civică, astfel că nimeni nu a răspuns legală. 

Mai mult, spune ministrul, protestatarii violenţi au încercat să intre în clădirea Guvernului şi au săvârşit acte de vandalism.

"Nu avem de-a face cu un protest organizat, asumat. 

Au fost remarcate modalităţi atipice de acţiuni faţă de alte proteste cu care ne-am confruntat până acum. 

În cele mai multe situaţii, protestatarii nu s-au delimitat de persoanele violente, fapt care a îngrunat acţiunea jandarmilor. 

Toată lumea a putut vedea încercarea de pătrundere în clădirea Guvernului, acţiunile exercitate asupra forţelor de ordine şi actele de vandalism. 

Eventualele reacţii individuale, agresive sau excesive ale jandarmilor, vor fi cu siguranţă sancţionate conform legii.”, a spus Carmen Dan.

Citește și: Carmen Dan a mințit în Parlament cu „ordinul verbal” al prefectului. Ce spune legea Jandarmeriei

Dan a adăugat că moţiunea reprezintă o compunere lipsită de argumente raţionale, un amalgam de scenarii, cu pasaje din presă.

"Am citit cu atenţie compunerea dumneavoastră. 

Nici intonaţia domnului deputat nu transmite ce trebuie să transmită o moţiune. 

Înţeleg rolul opoziţiei în politică şi în Parlament, de criticare a puterii, însă mă aşteptam ca opoziţia să aibă mai multă responsabilitate. Am remarcat o lipsă totală de argumente raţionale. 

Absenţa unor fapte şi situaţii concrete este acoperită de un joc pueril, susţinut de un joc mediatic.", a declarat ministrul Carmen Dan. 

Dan a susţinut că criticile sunt constructive în orice democraţie, dar nu pe interese politice, meschine, de moment. 

Turcan: Carmen Dan are pe mâini sângele oamenilor gazați

"Trebuie să recunosc că îmi pare rău deopotrivă că de la acest microfon s-au spus minciuni şi pentru că, din nefericire, un ministru de interne, toamna, după ce sute de oameni au fost bătuţi, după ce milioane de români au fost dezamăgiţi, după ce încă sute de români sunt sub tratament, o doamnă ministru de interne oferă de la tribuna Parlamentului mult tupeu, aroganţă, pizmă, afundându-se în minciună. 

Şi vreau să vă spun un lucru doamnă ministru de Interne, şi vă spun cu maximă responsabilitate: în urma discursului de astăzi v-aţi afundat tot mai mult în minciună şi veţi fi trasă la fund deopotrivă de colegii dumneavoastră de partid, pentru că puneţi întreaga responsabilitate pe umerii prefectului şi, în acelaşi timp, pe angajaţi din instituţia pe care o conduceţi, cu toate că aţi încercat să-i cumpăraţi prin promovare, prin funcţii în plus fără să-i sancţionaţi adevăraţii responsabili", a afirmat Turcan la dezbaterea moțiunii.

La rândul său, deputatul PMP Eugen Tomac a pulverizat în sală conţinutul unui spray, făcând aluzie la intervenţia jandarmilor la mitingul din Piaţa Victoriei, întrebând-o pe Carmen Dan de la ce distanţă ar trebui folosit gazul.

Citește și: Jandarmeriada - Carmen Dan a coordonat intervenția. Lanțul de comandă

Liberalii arată în textul moţiunii că prestaţia subordonaţilor ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, în data de 10 august, poate fi rezumată cu următoarele patru afirmaţii si ipostaze incontestabile: jandarmi intervenind cu indicativul ascuns (împotriva regulamentelor); jandarmi utilizând practici de intervenţie interzise (lovituri în cap); jandarmi acţionând împotriva unei majorităţi paşnice a protestatarilor;  Jandarmeria intervenind în forţă în baza unui ordin care nu exista legal în momentul intervenţiei.  





Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te