Călin Georgescu "lovește" din nou. Vorbește exact ca Olaf din filmul Frozen II: "Apa are memorie"

DE Daniel Toșa | Actualizat: 20.12.2024 - 12:43
Călin Georgescu "lovește" din nou. Vorbește exact ca Olaf din filmul Frozen II: "Apa are memorie" - Foto: Profimedia images
Călin Georgescu "lovește" din nou. Vorbește exact ca Olaf din filmul Frozen II: "Apa are memorie" - Foto: Profimedia images

Călin Georgescu lovește din nou. Călin Georgescu, fostul candidat prorus la alegerile prezidențiale din România, a stârnit controverse după ce discursurile sale s-au dovedit a fi plagiate din filme precum "Stăpânul Inelelor", "The Newsroom" și chiar din filmul animat Frozen II.

SHARE

Rusofilul Călin Georgescu și-a convins o mare masă de votanți că este un "om deștept" care "vorbește frumos", însă mare parte din discursurile sale iconice sunt furate din filme celebre precum "Stăpânul Inelelor", "The Newsroom" și Frozen II sau plagiate "la virgulă" din discursurile lui Ion Iliescu sau Ion Antonescu.

Călin Georgescu "lovește" din nou. Vorbește exact ca Olaf din filmul Frozen II: "Apa are memorie"

Călin Georgescu a devenit subiect de glume în spațiul public după ce mai multe dintre declarațiile sale au fost copiate uneori ad-litteram (cuvând cu cuvânt n.red) din replicile unor filme celebre de la Hollywood.

Printre cele mai iconice declarații paranoide ale lui Călin Georgescu se numără afirmația: „Apa are o memorie, iar prin poluare îi distrugem sufletul”.

Această frază amintește de o scenă din filmul "Frozen 2" (2019), în care personajul Olaf, simpaticul om de zăpadă din filmul animat spune: „Apa are memorie. Apa pe care o bem, și tu, și eu, a trecut pe la cel puțin patru oameni și/sau animale înainte de a ajunge la noi. Și își aduce aminte de tot.”

Citește și: Rețeta "zombificării" românilor. Mesaje furate de Călin Georgescu din Stăpânul Inelelor sau Newsroom

Deși ideea că apa „are memorie” a fost popularizată în cultura pop și explorată de imunologul Jacques Benveniste într-o lucrare științifică din 1988, comunitatea științifică a respins-o ferm. Fizica și biologia moleculară contrazic această teorie, iar conceptul rămâne la nivelul de fantezie cinematografică.

Totuși, Călin Georgescu a ales să o introducă în discursurile sale, alienându-și publicul care, neînțelegând afirmațiile sale îl consideră un om "foarte dotat intelectual".

Citește și: Călin Georgescu, în delir total: "M-am întâlnit cu extratereștrii. Piramidele egiptene nu există"

Paralele cu "The Newsroom" și "Stăpânul Inelelor"

Un alt discurs al lui Călin Georgescu, în care critica poziția Americii în clasamentele mondiale, a fost de fapt furat dintr-un celebru monolog al personajului Will McAvoy din serialul "The Newsroom" (2012).

În acel discurs, McAvoy spune: „Nu există nicio evidență care să susțină afirmația că suntem cea mai puternică țară din lume. (…) Suntem pe primul loc în lume la doar 3 categorii: numărul de cetățeni încarcerați pe cap de locuitor, numărul de adulți care cred că îngerii sunt adevărați și la cheltuieli militare.”

Discursul lui Călin Georgescu este aproape identic: „America este pe locul 7 la alfabetizare, e pe locul 27 la matematică, pe locul 22 la științe în lume, (…) dar pe locul 1 la numărul de cetățeni încarcerați pe cap de locuitor și locul 1 la bugetul militar.” Deși formularea este diferită, structura și mesajul sunt aproape identice, potrivit Libertatea.

Un alt moment controversat îl reprezintă parafrazarea celebrului monolog al reginei Galadriel din "Stăpânul Inelelor".

În film, Galadriel spune: „Lumea s-a schimbat. Simt asta în apă. Simt asta în pământ. Simt mirosul în aer.” Călin Georgescu a folosit o formulare izbitor de similară:

„Lumea s-a schimbat. Nu mai este ce-a fost. Se simte asta în tremurul apei, în freamătul pădurii, în adierea vântului, în vibrația pământului.”

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te