"Din partea Ministerului Cercetării, Inovării şi digitalizării aveţi toţi sprijinul, pentru că ne ajutaţi să facem un lucru de care ţara are nevoie, să conştientizeze că suntem condamnaţi să ne transformăm digital economia, societatea, nu avem cum să nu facem asta. Sunt bucuros să abordez în seara asta şi subiectul inteligenţei artificiale, este o temă de mare interes pentru preşedinţia României pentru Guvernul României şi mă bucur de asemenea că-l aveţi şi pe ION, alături de dumneavoastră", a precizat Burduja, în deschiderea celei de-a 7-a ediţii a "Smart City Industry Awards 2023", eveniment organizat în foaierul sălii de plen a Senatului, în parteneriat cu Comisia pentru comunicaţii, tehnologia informaţiei şi inteligenţă artificială din Senat.
Burduja, la un eveniment: Suntem condamnaţi să ne transformăm digital societatea
Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a subliniat, în discursul său, faptul că digitalizarea României este proiect de ţară, iar cei prezenţi la eveniment, primari, preşedinţi de consilii judeţene, consilieri locali sau judeţeni, antreprenori, specialişti în noi tehnologii, au "un rol extrem de important" în această direcţie, menţionând că Senatul "a păşit şi el pe calea digitalizării" în perioada pandemiei, când a propus modificarea Regulamentului Senatului, pentru ca proiectele şi propunerile legislative să poată fi depuse prin mijloace electronice.
Ea şi-a exprimat, totodată, convingerea că şi femeile pot să facă parte din proiectele comunităţilor inteligente.
"Vă lansez tuturor domnilor prezenţi aici în sală o provocare: Sunt convinsă că putem să capacităm acele femei pricepute să facă parte din proiectele comunităţilor inteligente, din acest angrenaj al educaţiei pentru digitalizare. Sunt convinsă că vom vedea multe idei echilibrate şi pertinente. Şi nu am niciun dubiu că toate aceste proiecte vor fi susţinute mai corect şi mai argumentat de toate aceste doamne care vor putea să spună oamenilor cât de uşor ar putea fi, de exemplu, pentru o tânără mamă să obţină un loc la creşă pentru copilul său folosind doar câteva click-uri. Iar lista cu idei bune poate continua", a spus Gorghiu.
Senatorul Marius Humelnicu, preşedintele Comisiei pentru comunicaţii, tehnologia informaţiei şi inteligenţă artificială din Senat, a relevat importanţa digitalizării României, în contextul eforturilor în această direcţie a legislativului, a Guvernului, a administraţiei publice locale şi a mediului de afaceri.
"Important este că atât legislativul, Senatul şi Camera Deputaţilor, ministerul, guvernarea, tot ce ţine de administraţie publică locală, împreună, reuşim şi cu mediul de afaceri şi cu partenerii noştri pe digitalizare să digitalizăm România. Avem suficienţi bani din PNRR astfel încât să digitalizăm, într-un mod armonios. Important este că trebuie să ne digitalizăm, pentru că doar aşa vom creşte economia, vom creşte gradul de înţelegere a populaţiei a tot ce înseamnă digital", a spus vorbitorul.
Citește și: Bogdan Aurescu: Presiunea Rusiei asupra Republicii Moldova a crescut în ultimele săptămâni și luni
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a cărui administraţie a fost premiată anul trecut în cadrul celei de-a 6-a ediţii a Smart City, pentru o aplicaţie digitală în folosul cetăţenilor, a precizat importanţa organizării acestor evenimente în care companiile private interacţionează pentru aplicarea de bune practici în domeniul digitalizării cu reprezentanţi ai ministerului de resort, ai Guvernului, ai autorităţilor locale.
"Avem nevoie de astfel de evenimente, pentru că este momentul în care domeniul privat sau companiile private se întâlnesc cu ministerele, cu Guvernul, cu autorităţile locale pentru a discuta care sunt cele mai bune practici în domeniul digitalizării. În acest moment se întâmplă lucruri revoluţionare în administraţia publică din România. Ministerul Mediului este lider în acest domeniu şi cu sprijinul şi implicarea primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene, cei care de fapt trebuie să aplice toate aceste programe de digitalizare, se simte că facem paşi importanţi", a punctat Ciucu.
Preşedintele Asociaţiei Române pentru Smart City (ARSC), Eduard Dumitraşcu, a menţionat că această ediţie a evenimentului este "foarte specială pentru că vorbim despre comunităţi, vorbim despre oameni, vorbim despre digitalizare şi vorbim şi despre foarte multe proiecte care vor include în lunile următoare inteligenţa artificială".
În cadrul evenimentului vor fi premiate 70 de proiecte Smart City din toată ţara, în valoare totală de un miliard de euro.
De asemenea, au avut loc discuţii interactive cu participanţii, au fost adresate întrebări şi s-au propus idei pentru aplicarea inteligenţei artificiale în proiectele lor.
Smart City Industry Awards este un eveniment dedicat dezvoltării oraşelor inteligente din România, în scopul de a identifica şi premia actorii implicaţi în dezvoltarea oraşelor inteligente, inclusiv reprezentanţii mediului de afaceri, ai administraţiei centrale şi locale, ai mediului academic şi ai organizaţiilor civice, potrivit organizatorului, potrivit Agerpres.