Burduja, după discuţiile cu premierul Moldovei: „Rusia a folosit energia ca armă de șantaj”

DE Alin Crișan | Actualizat: 11.12.2023 - 18:54
Burduja, după discuţiile cu premierul Moldovei: „Rusia a folosit energia ca armă de șantaj”- Foto: Facebook/ Ministerul Energiei al Republicii Moldova

Burduja, după discuţiile cu premierul Moldovei: „Rusia a folosit energia ca armă de șantaj”.

SHARE

Ministrul Energiei Sebastian Burduja s-a întâlnit, luni la Chişinău, cu Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova, după ce a semnat alături de Victor Parlicov, omologul său din Republica Moldova, Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind realizarea proiectelor necesare interconectării reţelelor de gaze naturale şi energie electrică.

Burduja, după discuţiile cu premierul Moldovei: „Rusia a folosit energia ca armă de șantaj”

Cele două guverne vor finaliza în ritm accelerat proiectele de interconectare a reţelelor naţionale de transport gaze naturale şi energie electrică, precum şi celelalte proiecte necesare pentru a asigura securitatea energetică a Republicii Moldova, arată comunicatul de presă al Ministerului Energiei.

„Prin semnarea Memorandumului de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova, România va contribui decisiv la securitatea energetică a Republicii Moldova şi integrarea în piaţa de energie europeană.

Citește și: De ce vin cu întârziere facturile de la Hidroelectrica? Explicația oficială așteptată de români

Îi vom sprijini pe fraţii noştri de peste Prut cu tot ceea ce putem, pentru că este datoria noastră să facem asta. Energia nu trebuie să fie folosită ca armă de şantaj, aşa cum a făcut Rusia, ci ca instrument de integrare şi dezvoltare economică. 

Memorandumul angajează cele două guverne să realizeze lucrările complementare interconexiunii Iaşi – Ungheni – Chişinău pentru a asigura regimurile de debit şi presiune pentru transportul gazelor naturale în ambele direcţii; să facă demersuri pentru a asigura stocarea gazelor naturale pe teritoriul României; să construiască urgent infrastructura pentru Linia Electrică Aeriană de 400 kV Suceava – Bălţi şi a altor proiecte de transport a energiei electrice şi să cupleze pieţele de energie electrică, integrând astfel Moldova în piaţa internă a Uniunii Europene”, a afirmat Sebastian Burduja, conform sursei citate.

„Acesta este un nou pas, crucial pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Prin acest Memorandum şi prin demersurile recente, Republica Moldova se integrează efectiv şi ireversibil în piaţa unică energetică europeană, în acelaşi timp, sporindu-şi securitatea energetică”, a continuat Burduja.

„Securitatea energetică se poate realiza în primul rând prin diversificarea surselor şi rutelor de aprovizionare.

Având în vedere agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, este mai important decât oricând să eliminăm dependenţele Republicii Moldova şi ale Europei faţă de Rusia, dezvoltând atât capacităţile de producţie de energie, cât şi proiectele de interconectare, care pot asigura un flux neîntrerupt, indiferent de situaţie. 

Ministerul Energiei demonstrează angajamentul ferm pentru securitatea energetică a Republicii Moldova şi pentru integrarea ei în piaţa europeană de energie.

Totodată, ne-am oferit tot sprijinul pentru conturarea de programe de investiţii în sectorul energetic, în perspectiva accesării fondurilor de preaderare şi aderare de către fraţii noştri”, a conchis ministrul Energiei.

Republica Moldova este hotărâtă să realizeze integrarea în piaţa energetică europeană chiar înainte de aderarea la UE, mai indică sursa citată.

Citește și: Autoritățile oferă românilor vouchere de 72.500 lei. La ce poate fi folosită finanțarea?

România a realizat investiţii substanţiale în dezvoltarea capacităţilor de producţie şi transport a gazelor naturale şi a energiei electrice, precum şi conectarea cu ţările vecine.

Victor Parlicov a menţionat că Republica Moldova este determinată să realizeze integrarea în piaţa energetică europeană chiar înainte de aderarea la UE.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te