Bogdan Aurescu va co-prezida la Paris Conferinţa ministerială a Platformei de Sprijin pentru Moldova

DE Alexandru Pop | 20.11.2022 - 11:56
Bogdan Aurescu va co-prezida acest eveniment alături de ministrul pentru Europa şi Afaceri Externe al Franţei, Catherine Colonna, şi de ministrul Afacerilor Externe al Germaniei, Annalena Baerbock - Foto: INQUAM PHOTOS/ George Călin

Potrivit MAE, ministrul Aurescu va co-prezida acest eveniment alături de ministrul pentru Europa şi Afaceri Externe al Franţei, Catherine Colonna, şi de ministrul Afacerilor Externe al Germaniei, Annalena Baerbock.

SHARE

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va co-prezida luni, 21 noiembrie, la Paris, cea de-a treia Conferinţă ministerială a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, instrument permanent de sprijin creat la iniţiativa miniştrilor de externe ai României, Germaniei şi Franţei în primăvara acestui an pentru a mobiliza contribuţiile financiare ale comunităţii internaţionale şi pentru a sprijini reformele necesare pentru aderarea la UE.

Conferinţa va beneficia de participarea Preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, şi a Preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu. La eveniment va mai participa din partea Republicii Moldova şi ministrul de Externe Nicu Popescu, se arată într-un comunicat dat publicităţii duminică de MAE.

Citește și: VIDEO Explozie puternică în Sankt Petersburg: O conductă de gaz a luat foc: Flăcări uriașe

Reuniunea de la Paris are loc în contextul în care Republica Moldova se confruntă cu provocări majore de ordin energetic, economic, umanitar şi la adresa rezilienţei sale, pe fondul războiului brutal de agresiune purtat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei.

Având în vedere gravitatea crizei în sectorul energetic, cu puternice consecinţe destabilizatoare asupra bugetului de stat, lucrările Conferinţei ministeriale de la Paris se vor concentra în mod deosebit asupra opţiunilor de asistenţă de urgenţă în acest domeniu în beneficiul Republicii Moldova, menţionează sursa citată.

În acest context, ministrul Bogdan Aurescu va sublinia faptul că principala necesitate a Republicii Moldova o reprezintă la acest moment obţinerea, din partea partenerilor internaţionali, de asistenţă financiară necesară pentru achiziţii de gaz şi de electricitate.

Citește și: Autoritățile japoneze le recomandă cetățenilor să poarte pulover pe gât: E economie la încălzire

De asemenea, şeful diplomaţiei române va informa cu privire la măsurile de asistenţă întreprinse de România, precum sprijinul bugetar direct acordat recent în valoare de 10 milioane de euro, reacţia promptă a Bucureştiului pentru facilitarea livrărilor substanţiale de curent electric începând cu 14 octombrie 2022, precum şi referitor la iniţierea implementării Acordului privind asistenţa financiară nerambursabilă în valoare de 100 de milioane de euro acordată Republicii Moldova de către România.

Nu în ultimul rând, ministrul Aurescu va evidenţia că Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova va rămâne în centrul eforturilor internaţionale menite să acorde asistenţă Chişinăului pentru construirea unei democraţii stabile, prospere şi reziliente.

Organizarea celei de-a treia Conferinţe ministeriale la Paris în decurs de şapte luni de la crearea şi lansarea Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, la iniţiativa miniştrilor de externe ai României, Germaniei şi Franţei, constituie un semnal clar privind consolidarea acestui nou format ca instrument pentru coagularea sprijinului internaţional multidimensional şi confirmarea rolului său într-o perioadă dificilă în care Chişinăul are mai mult decât oricând nevoie de asistenţa comunităţii internaţionale.

Co-preşedinţii celor şase Grupuri de lucru ale Platformei vor prezenta, la Paris, concluziile activităţii desfăşurate premergător evenimentului în următoarele sectoare: (1) situaţia umanitară a refugiaţilor din Ucraina (grup de lucru co-prezidat de Germania şi Canada); (2) combaterea corupţiei (co-prezidat de România - prin Ministerul Justiţiei - şi Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord); (3) securitatea energetică (co-prezidat de Franţa şi Italia); (4) asistenţa financiară (prezidat de Comisia Europeană); (5) managementul frontierelor (prezidat de SUA) şi (6) reforma administraţiei publice şi administrării finanţelor publice (co-prezidat de Olanda şi Suedia) - grup de lucru lansat la iniţiativa ministrului Bogdan Aurescu la Conferinţa ministerială de la Bucureşti.

Ce este Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova

La 5 aprilie 2022 a avut loc, la Berlin, Conferinţa privind crearea şi lansarea Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, format creat şi co-prezidat de miniştrii de externe ai României, Germaniei şi Franţei. Această primă reuniune a generat angajamente financiare în valoare de 659,5 milioane euro.

Cea de-a doua Conferinţă ministerială a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova a fost organizată şi găzduită de ministrul afacerilor externe al României Bogdan Aurescu, la Bucureşti, la 15 iulie 2022.

A beneficiat de participarea unor delegaţii din 33 de ţări - state membre ale UE, ale G7, ale Asociaţiei Europene a Liberului Schimb, peste zece organizaţii internaţionale, instituţii financiare, instituţii europene (Comisia Europeană şi Serviciul European de Acţiune Externă) şi agenţii ale ONU.

Conferinţa din capitala României a obţinut sprijin în beneficiul Republicii Moldova în valoare totală de 615 milioane euro, între care 432,3 milioane euro asistenţă sub formă de granturi; de asemenea, la propunerea României, a fost decisă crearea unui nou grup de lucru, al şaselea, privind reforma administraţiei publice şi administrării finanţelor publice.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te