O parte a societății civile și unii înalți ierarhi au cerut revizuirea ritualului, în urma morții bebelușului de la Suceava, potrivit unui comunicat al Patriarhiei Române.
Sfântul Sinod arată că Biserica Ortodoxă Română are obligația statutară de a rămâne în unitate cu Biserica Ortodoxă universală, ceea ce înseamnă că nu poate modifica doctrina și ritualul.
Actul „întreitei afundări”
În ceea ce privește îngrijorările din spațiul public, Sfântul Sinod a făcut câteva precizări:
1) Înainte de săvârșirea Sfintei Taine a Botezului, preotul are obligația de a se întâlni cu părinții și nașii copilului, care, după consultarea lor cu medicul pediatru, vor prezenta preotului starea de sănătate a copilului şi dorinţa ca el să fie botezat;
Citește și
Calinic, arhiepiscopul de Argeș: Decât să mă puneți să fac un botez, mai bine fac alpinism
Oficial: preotul de la Suceava, suspect în ancheta despre bebelușul decedat în urma botezului
2) În cadrul Facultăților de Teologie din Patriarhia Română se va acorda o atenție sporită practicii liturgice referitoare la săvârșirea actului întreitei „afundări” din timpul slujbei Botezului, practică liturgică obligatorie pentru studenții teologi din anii terminali ai secțiilor de Teologie Pastorală;
3) În fiecare protopopiat din cuprinsul Patriarhiei Române va fi organizată o consfătuire anuală cu preoţii, referitoare la săvârșirea corectă a fiecărei Sfinte Taine. Vor fi susținute, de asemenea, cateheze cu credincioşii privind semnificaţia duhovnicească a Sfintelor Taine.