Beizadeaua Victor Micula a tras cu un AK-47 și a strâns 31 de infracțiuni. Se credea Rambo în Oradea

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 07.05.2021 - 00:09
Beizadeaua Victorș Micula este în Elveția după ce a tras cu un AK-47 în Oradea i a adunat 31 de infracțiuni Foto: Bihoreanul

Micula jr a fost trimis în judecată iar, acuzat de săvârșirea a 31 de infracţiuni, 18 privind fapte de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor şi 13 de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

SHARE

Din rechizitoriul procurorilor reiese că ancheta în acest dosar a pornit după o deja celebră înregistrare postată pe Facebook în primăvara anului 2019, în care Micula apare participând la o cursă nebună de maşini pe străzile Oradiei, alături de mai mulţi juniori cu fiţe, printre care vloggerul Virgil Halacu, alias GajuKyd, proprietar al unui atelier de tunning, şi Ovidiu Pop, un sătmărean de 25 de ani, fondator al unei firme de IT.

Citește și: VIDEO Giani din Las Fierbinți a copilărit cu Mircea Nebunu. Cum a încercat să vândă o bară de mașină

Beizadeaua Victor Micula a tras cu un AK-47, apoi a mințit că e o armă airsoft

Cursa a avut loc în noaptea de 2 spre 3 martie 2019. Tinerii s-au filmat făcând drifturi, gonind cu 220 km/h pe centura orașului, dar şi trăgând cu o armă de asalt, despre care Halacu a şi subliniat că este „reală”, iar înregistrarea ar fi fost făcută pentru un film de tip GTA Real Life, sub titlul „Mafioţii din Oradea”.

Halacu prezenta şi câteva secvenţe imortalizate pe un aparat fotografic, cu Micula trăgând pe un pod, precizând însă că ar fi fost „gloanţe oarbe”, pentru că „am vrut să fur banii şi arma”.  

Citește și: Laserul de la Măgurele, exclus din Proiectul paneuropean de cercetare. România, avertizată din 2018

Filmarea a devenit virală şi a declanşat o anchetă a Poliţiei, motiv pentru care, speriat de repercusiuni, pe 4 martie, vloggerul a făcut o nouă postare pentru a-şi dezminţi propriile afirmaţii: de data asta a spus că arma cu care trăsese Micula ar fi fost, de fapt, una de tip airsoft, ce poate fi deţinută fără autorizaţie, iar milionarul a predat-o Poliţiei, conform Bihoreanul.

 

Imagini de la cursa ilegală în care Victor Micula s-a filmat trăgând cu un AK 47 Foto: Bihoreanul

În timpul cercetărilor coordonate de procurorul Gabriela Antohi de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, domeniul Micula din strada Colinelor a fost percheziţionat în două rânduri: pe 5 martie 2019, de către poliţiştii Serviciului Arme Bihor, și pe 6 iunie, într-o operaţiune de anvergură a poliţiştilor Direcţiei Generale Anticorupţie Bihor.

Victor Micula s-a declarat atunci o victimă a organelor judiciare, susţinând în interviurile date ziariştilor că poliţiştii sunt în căutarea unui „trofeu”. „Aşa-i România, ce să-i faci? În campanie electorală e nevoie de arestaţi”, a spus el, negând că ar fi încălcat în vreun fel legea.

Imagini de la perchezițiile domeniului Micula din Oradea Foto: Bihoreanul

De cealaltă parte, Parchetul nu a dezvăluit concret faptele cercetate, explicând doar că se fac cercetări „in rem”, adică fără vreun suspect identificat, pentru deţinerea fără drept de arme letale interzise şi de muniţii pentru acestea, precum și pentru braconaj şi favorizarea făptuitorului.

Acuzele la adresa lui Victor Micula au ieşit la iveală abia acum, când a fost trimis în judecată. Una dintre cele mai grave este că milionarul a minţit cu privire la episodul cursei de maşini, puşca airsoft pe care a predat-o la Poliţie nefiind cea cu care a tras pe centura Oradei. 

În realitate, milionarul s-a „jucat” în acea noapte cu o puşcă letală semiautomată, „marca UM Sadu (WUM), de calibrul 7,62x39 mm”. Arma, după cum a aflat Bihoreanul, îi aparţinea unui vânător cu metehne de braconier, faţă de care cercetările continuă într-un dosar separat, pentru că a încredințat o armă letală unei persoane care nu avea drept să o utilizeze.

Anchetatorii au găsit până şi magazinul din centrul oraşului de unde Micula a cumpărat ulterior puşca de jucărie, având dovezile tranzacţiei, inclusiv „factura emisă de comerciant”. Totodată, se arată în document, unul dintre martorii audiaţi, Vasile Iulian Manea, „cu ştiinţă a declarat în mod mincinos” că Micula nu a tras cu armă letală, ajungând și el inculpat, pentru mărturie mincinoasă.

A dat 40.000 de euro pe arme, într-o singură lună

Rechizitoriul dezvăluie că Micula jr. a continuat să încalce legea şi după respectiva ispravă. În perioada 30 aprilie - 29 mai 2019, deci în decurs de o singură lună, milionarul a cheltuit aproape 40.000 euro pe 10 arme de vânătoare şi sute de cartuşe letale.

Sergiu Gabriel Hava, unul dintre complicii lui Victor Micula Foto:Bihoreanul

Dar, întrucât nu avea „drept să deţină, să poarte, să folosească sau să efectueze orice operaţiuni cu arme letale”, achiziţiile s-au făcut printr-un interpus, orădeanul Sergiu Gabriel Hava, care avea permis şi care acum a fost trimis în judecată, alături de el, pentru 13 infracțiuni de complicitate la nerespectarea regimului armelor și munițiilor, precum și pentru 13 infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Dintre cele 10 arme procurate prin Hava, anchetatorii au găsit la Micula doar două, o puşcă Bock Benelli şi o armă Blaser R8, plus încă o armă letală, marca Baikal, pe care o cumpărase anterior, pe numele unui alt interpus. Interesant e că toate armele au fost găsite la a doua percheziție, cea a DGA, căci la prima, făcută de Poliție, nu s-a descoperit absolut nimic.

A plecat din țară în timpul anchetei

Potrivit rechizitoriului, în decembrie 2018 Victor Micula s-a plimbat având proptită de bordul maşinii o puşcă cu lunetă, cu ţeava scoasă pe geamul din dreapta, iar pe 8 mai 2019 a intrat pur și simplu având o puşcă pe umăr într-un magazin de arme, cerând să-i fie montată o lunetă.

În total, pe seama lui Micula s-au contabilizat 31 de situaţii în care ar fi încălcat legea. Chemat de anchetatoare să dea explicaţii, tânărul nu s-a prezentat la audieri, plecând din ţară încă din primăvara trecută, întâi în Elveţia și apoi în Suedia. Și-a trimis avocaţii la Parchet, chiar şi atunci când ar fi trebuit să fie prezent personal, ca să i se aducă la cunoştinţă învinuirile.

Se cere din nou arestarea

În final, Micula jr. a fost trimis în judecată fără să fi fost audiat, alături de cei doi amici ai săi, Gabriel Hava, cel pe numele căruia şi-a cumpărat armele de vânătoare, şi Vasile Iulian Manea, cel care a minţit pentru el.

Prin rechizitoriul întocmit, procurorii cer din nou arestarea, la fel ca în primul dosar în care Micula a fost inculpat. Motivul? Numărul mare şi gravitatea faptelor comise, conform Bihoreanul. 

Avocaţii din Oradea ai milionarului, Bogdan Bodea şi Răzvan Doseanu, au refuzat orice comentariu. Îşi vor prezenta punctul de vedere pe 20 mai, când se va analiza solicitarea de arestare, la fel cum o va face şi clientul lor, înştiinţat oficial la adresa din Suedia.  

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te