VIDEO Bătrânele avioane MiG-21 LanceR ale României pot zbura din nou

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 24.05.2022 - 21:44
Bătrânele avioane MiG-21 LanceR ale României pot zbura din nou. / Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministerul Apărării a anunțat că a fost reluată activitatea de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR, pentru o perioadă de un an. Până în 15 mai 2023, aeronavele vor fi folosite exclusiv pentru misiuni de Poliţie Aeriană şi instructajul piloţilor.

SHARE

”În baza hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pentru aprobarea  memorandumului cu tema „Scoaterea din serviciu a aeronavelor MiG-21 LanceR şi tranziţia accelerată la exploatarea aeronavelor F-16 din dotarea Forţelor Aeriene Române”, activităţile de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forţelor Aeriene Române au fost reluate începând de luni, 23 mai, pentru o perioadă de aproximativ un an”, a transmis Ministerul Apărării.  

Citește și: VIDEO Londra trimite în Marea Neagră nave de război să escorteze transportul de cereale ucrainene

Sursa citată a precizat că aeronavele MiG-21 LanceR vor fi întrebuinţate, până la data de 15 mai 2023, exclusiv pentru executarea misiunilor specifice Serviciului de Luptă Permanent Poliţie Aeriană şi pentru menţinerea antrenamentului de zbor al piloţilor selecţionaţi în scopul continuării utilizării acestui tip de aeronavă.  

Începând cu 15 mai 2023, aeronavele MiG-21 LanceR vor fi scoase din serviciul Forţelor Aeriene Române

”După această dată, aeronavele de acest tip urmează a fi scoase din serviciul Forţelor Aeriene Române”, a mai transmis instituţia.  

Ministerul precizează că, în acelaşi timp, au fost dispuse măsuri pentru accelerarea demersurilor în vederea achiziţionării celor 32 de aeronave F-16 din Norvegia, care vor constitui, în perioada următoare, încă două escadrile în cadrul Forţelor Aeriene Române.  

Proiectul legii de aprobare a acestei achiziţii a parcurs etapa de transparenţă legislativă şi se află în circuitul de avizare, urmând a fi prezentat Parlamentului României în cel mai scurt timp. 

Citește și: SONDAJ Peste 80% dintre ucraineni, împotriva unor concesii teritoriale pentru pace cu Rusia
  
De asemenea, Forţele Aeriene Române vor dispune măsuri de iniţiere a demersurilor pentru programul de înzestrare cu aeronave de generaţia a V-a. 

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a anunţat, în 15 aprilie, suspendarea activităţilor de zbor cu avioanele MiG-21 LanceR, măsura fiind luată "având în vedere incidenţa considerabilă a evenimentelor şi accidentelor de aviaţie înregistrate pe timpul exploatării aeronavelor MiG-21 LanceR, soldate cu mai multe victime şi aeronave avariate sau distruse".

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat atunci că este vorba de o suspendare temporară a zborurilor MiG-21 LanceR anunţată de Ministerul Apărării pentru a putea fi efectuată o analiză tehnică şi verificări pentru a se asigura că aeronavele pot zbura în siguranţă.

”Nu înseamnă renunţarea la capabilitate”, a adăugat atunci şeful Executivului.

În aprilie, un MIG 21 Lancer, care a decolat de la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, a primit un semnal de la bord că trenul de aterizare nu s-ar fi închis complet. În acest caz, aeronava a revenit pentru aterizare, procedura fiind realizată în siguranţă, nefiind înregistrate probleme cu trenul de aterizare.

În 2 martie, la ora 20.00, o aeronavă MiG-21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriană, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20.03 a dispărut de pe radar, prăbuşindu-se în zona localităţii Cogealac.

Ca urmare a declanşării operaţiunilor de căutare-salvare, un elicopter militar IAR-330 al Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu a decolat în jurul orei 20.21, în misiune de căutare-salvare a pilotului aeronavei MiG-21 LanceR.

Elicopterul a pierdut legătura radio cu baza în jurul orei 20.44 şi s-a prăbuşit în zona localităţii Gura Dobrogei, judeţul Constanţa, la aproximativ 11 km de aerodrom. Pilotul avionului MiG-21 LanceR şi cei şapte membri ai echipajului elicopterului IAR-330 şi-au pierdut viaţa în urma acestor accidente.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te