Bacterie periculoasă într-o țară în care românii își petrec concediile. Ce boală gravă produce?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 21.07.2025 - 10:49
Bacterie periculoasă într-o țară în care românii își petrec concediile. Ce boală gravă produce? - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Bacterie periculoasă într-o țară în care românii își petrec concediile. Ce boală gravă produce? - Foto: Freepik (rol ilustrativ)

Autoritățile sunt în alertă într-o țară unde își petrec foarte mulți români concediile. O bacterie periculoasă a fost descoperită în zona respectivă. Turiții au primit avertizări.

SHARE
O bacterie periculoasă care poate provoca holeră a fost descoperită pe coastele mărilor Marmara, Egee și Mediterane. Turiștii din Turcia au fost avertizați să fie mai atenți din cauza riscului de infecție. 
 
Presa locală transmite că ADN-ul bacteriei Vibrio a fost găsit pe coastele Mărilor Marmara, Mării Egee și Mării Mediterane.
 

Bacterie periculoasă într-o țară în care românii își petrec concediile. Ce boală gravă produce?

 
Pe măsură ce temperatura apei mării crește din cauza încălzirii globale, proliferează și microorganisme care prezintă riscuri grave pentru sănătatea umană. Bacteriile Vibrio, care s-au răspândit de la Marea Baltică la Marea Nordului, sunt observate acum și pe coastele Turciei. Experții recomandă evitarea intrării în mare cu răni deschise.
 
Se remarcă faptul că unele dintre aceste bacterii pot provoca holeră cu diaree severă și pierdere de lichide, infecții tisulare și fasciită necrozantă și chiar septicemie. Și deși astfel de cazuri sunt rare, riscul nu este zero, informează publicația, care îi citează pe medici.
 
- Bacteriile Vibrio, care proliferează odată cu creșterea temperaturii apei de mare, pot pătrunde în organism prin răni deschise și pot provoca infecții fatale.
 
Potrivit EuroNews, conform celui mai recent avertisment emis de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), bacteria Vibrio, care anterior se găse doar în Marea Baltică, este detectată acum și în Marea Nordului și în zonele de înot închise. Aceste bacteriiprosperă la temperaturi ridicate și salinitate scăzută, în special în apele sărate și salmastre (un amestec de apă sărată și dulce ).

Un pericol similar se aplică și Turciei. Studii recente au descoperit ADN de la bacterii precum Vibrio parahaemolyticus și Vibrio vulnificus de-a lungul coastelor Marmara, Egee și Mediteranei. Dr. Uğur Aferin, specialist în urologie la Spitalul Florence Nightingale din Istanbul, a declarat că cei care intră în contact cu marea în timpul lunilor de vară ar trebui să fie atenți.

„Bacteriile Vibrio prosperă în apele calde și sărate. Vibrio cholerae, în special, poate pătrunde în tractul gastrointestinal prin ingerarea apei de mare contaminate și poate provoca holeră, care provoacă diaree severă și deshidratare. Deși cazurile de holeră sunt rare în Turcia, riscul nu este zero.”, a transmis medicul potrivit  milliyet.com.tr.

EXISTĂ ȘI RISCURI ÎN PISCINE

Experții subliniază riscul de infecție în piscinele folosite pentru răcorire pe vreme caldă, afirmând că infecțiile cu bacterii precum rotavirus, hepatita A, salmonella, shigelloza și ecistoza pot fi foarte frecvente în piscine. De asemenea, experții subliniază că la copii se pot confrunta cu diaree severă și vărsături și avertizează împotriva înotului în piscine dacă au diaree, vărsături sau răni deschise. Dr. Hüseyin Yıldız, specialist în cadrul Departamentului de Pediatrie, a declarat: „Nu recomandăm înotul în mare înainte de vârsta de 4 luni sau înotul într-o piscină înainte de vârsta de 6 luni. Acest lucru se datorează faptului că la copiii de această vârstă pot avea un control deficitar al capului și gâtului și pot suferi deshidratare severă și pierderi de căldură.”

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te