Bacterie periculoasă într-o țară în care românii își petrec concediile. Ce boală gravă produce?
Un pericol similar se aplică și Turciei. Studii recente au descoperit ADN de la bacterii precum Vibrio parahaemolyticus și Vibrio vulnificus de-a lungul coastelor Marmara, Egee și Mediteranei. Dr. Uğur Aferin, specialist în urologie la Spitalul Florence Nightingale din Istanbul, a declarat că cei care intră în contact cu marea în timpul lunilor de vară ar trebui să fie atenți.
„Bacteriile Vibrio prosperă în apele calde și sărate. Vibrio cholerae, în special, poate pătrunde în tractul gastrointestinal prin ingerarea apei de mare contaminate și poate provoca holeră, care provoacă diaree severă și deshidratare. Deși cazurile de holeră sunt rare în Turcia, riscul nu este zero.”, a transmis medicul potrivit milliyet.com.tr.
EXISTĂ ȘI RISCURI ÎN PISCINE
Experții subliniază riscul de infecție în piscinele folosite pentru răcorire pe vreme caldă, afirmând că infecțiile cu bacterii precum rotavirus, hepatita A, salmonella, shigelloza și ecistoza pot fi foarte frecvente în piscine. De asemenea, experții subliniază că la copii se pot confrunta cu diaree severă și vărsături și avertizează împotriva înotului în piscine dacă au diaree, vărsături sau răni deschise. Dr. Hüseyin Yıldız, specialist în cadrul Departamentului de Pediatrie, a declarat: „Nu recomandăm înotul în mare înainte de vârsta de 4 luni sau înotul într-o piscină înainte de vârsta de 6 luni. Acest lucru se datorează faptului că la copiii de această vârstă pot avea un control deficitar al capului și gâtului și pot suferi deshidratare severă și pierderi de căldură.”