Avocatele care au obținut drepturi pentru cuplul gay Coman-Hamilton, premiate de Financial Times

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 05.10.2018 - 18:22
Romanița Iordache, Iustina Ionescu și Adrian Coman, la CCR

Jurista Romanița Iordache, expertă independentă pentru Comisia Europeană, și avocata Iustina Ionescu, care au obținut la CCR dreptul ca soțul american al românului Adrian Coman să se stabilească în România, în virtutea căsătoriei din Belgia, au fost premiate de Financial Times.

SHARE

Ele și asociația Accept, din care fac parte, împreună cu o echipă de avocați de la Bruxelles, White and Case, au primit premiul de „Innovative Lawyers Rule of Law and Access to Justice 2018”, acordat de Financial Times, pentru cazul Coman-Hamilton. În urma procesului demarat în România, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis că soții de același sex au dreptul la liberă circulație în spațiul european, chiar dacă unul dintre soți nu este cetățean UE. Decizia CJUE se aplică în întreg spațiul comunitar. 

Citește și: Decizie istorică: CCR recunoaște viața de familie în cazul românului gay căsătorit cu un american

„Cazul Coman a început acum mai mult de șase ani, atunci cînd unui cuplu româno-american căsătorit în Bruxelles i s-a refuzat recunoașterea ca soți atunci cînd și-au dorit să se întoarcă în România. Erau căsătoriți de o parte a frontierei și simpli cunoscuți atunci cînd treceau granița. Familia și căsătoria lor erau anulate de autoritățile române pentru simplul motiv că sunt o familie de același sex.
A fost nevoie de doi ani petrecuți de Iustina în fața diferitelor instanțe naționale pentru a duce cazul în fața Curții Constituționale. Acolo, am solicitat trimiterea întrebărilor preliminare către Curtea de Justiție a UE. Nu știam atunci că acest caz avea să fie definit ca ”lightning rod of the European Court”.

Nu știam nici că va trebui să ne prezentăm în fața Marii Camere a Curții. Atunci cînd Universul îți pune în față o provocare profesională uriașă și o responsabilitate atît de mare, îți aduce și parteneri extraordinari. Echipa din Bruxelles a White & Case LLP coordonată de Jacquelyn MacLennan a fost darul pe care l-am primit – într-o cursă contra-cronometru, și-au asumat cauza noastră cu inteligență, pasiune și convingere. Așa am avut parte de o decizie incredibilă a CJUE care afirmă UE ca o uniune a valorilor, a respectului pentru egalitate și demnitate pentru toți, indiferent de naționalitate, gen, religie, vîrstă sau orientare sexuală”, a scris jurista Romanița Iordache, pe contul său de Facebook. 


CCR a admis, în luna iulie, sesizarea depusă de cuplul româno-american și a recunoscut dreptul de ședere și dreptul de liberă circulație pentru americanul Clai Hamilton, în baza căsătoriei încheiate cu Adrian Coman, deși Codul civil nu recunoaște căsătoriile încheiate între persoanele de același sex.   

Citește și: UPDATE Curtea de Justiție a UE recunoaște dreptul de reședință pentru soțul gay al unui român

Curtea Constituțională a dezbătut încă din 2016 excepția de neconstituționalitate ridicată de avocata cuplului, Iustina Ionescu, care a susținut că statul român le încalcă dreptul la viața privată românului și soțului său american, pentru că refuză să îi acorde lui Hamilton drept de reședință în țară.
Avocata cuplului gay româno-american Adrian Coman și Clai Hamilton, căsătoriți în Belgia, a atacat la CCR două paragrafe, (2) și (4), din articolul 277 din Codul Civil, care se referă la nerecunoașterea căsătoriilor între persoanele de același sex și la dreptul la liberă circulație. În baza acestui articol, statul român a refuzat să îi acorde drept de reședință americanului în România. Avocata a susținut, în fața judecătorilor constituționali, că statul român refuză dreptul la liberă circulație și ședere a soțului american, încălcându-i românului dreptul la viața privată.  

În 5 iunie, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis, în acest caz, că și persoanele căsătorite de același sex se bucură de dreptul la liberă circulație, în țările membre ale Uniunii Europene, întocmai ca și cuplurile heterosexuale. Decizia CJUE este obligatorie pentru statele membre ale Uniunii Europene. “Deși statele membre au libertatea de a autoriza sau nu căsătoriile între persoanele de același sex, ele nu pot îngrădi dreptul la reședință al unui cetățean european, prin a-i refuza același drept ca soțul sau, un cetățean al unei țări care nu este membră UE”, a arătat CJUE.  

În 2010, românul Adrian Coman și americanul Robert Clabourn Hamilton s-au căsătorit la Bruxelles. În 2012, Coman a vrut să se stabilească în țară, după ce a rămas fără muncă, și a cerut Inspectoratului General de Imigrări un permis de rezidență pentru partenerul său american, însă IGI a respins cererea, întrucât în România nu sunt recunoscute căsătoriile încheiate între persoane de același sex. În octombrie 2013, cei doi au dat în judecată statul român.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te