AVERTIZARE METEO: De joi, canicula pune stăpânire pe România

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 01.06.2022 - 18:51

Luna iunie a început cu o nouă atenționare cod galben de instabilitate atmosferică, după ce marți a fost emis primul cod roșu de furtună din București. Mai mult, de la vijelii puternice vom trece brusc la temperaturi caniculare.

SHARE

În zonele de câmpie, temperaturile vor tinde spre 35 de grade Celsius. 

Directorul ANM, Elena Mateescu, a explicat la Digi24 că în zilele următoare vin episoade de vreme foarte caldă, cu valori ce se vor apropia de pragul critic de caniculă în zonele sudice ale țării.

„Este o vară a extremelor, deja debutul verii confirmă acest lucru și dacă astăzi (miercuri - n.r.) debutăm cu o atenționare meteorologică cod galben pentru zona Carpaților Meridionali, local Moldova, precum și nordul Munteniei, acolo unde fenomenele de instabilitate atmosferică vor fi caracterizate prin averse torențiale și intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii sau grindină și cantități de apă de 20-30 l/mp, izolat 40 l/mp, de mâine vom consemna primele valori apropiate de pragul critic de 80 de unități, acel indice temperatură de care, cu siguranță, vom vorbi pe tot parcursul acestei veri. Pentru că dacă astăzi s-au înregistrat valori de până la 31-32 de grade Celsius, având în vedere valorile de temperaturi asociate și cu gradul de umezeală din atmosferă, în zilele următoare, în zonele sudice ale țării, valorile termice se vor apropia acel prag critic de 80 de unități", a spus directorul ANM.

Citește și: 

Accident în Vrancea. Elicopter SMURD, chemat să intervină, după ce un bărbat a fost lovit de un tren

Până miercuri la ora 21 rămâne în vigoare o atenționare Cod galben de averse și vânt valabilă în 19 județe din țară. Potrivit ANM, sunt vizate județele Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Covasna, Brașov, Vâlcea, Sibiu, Alba, Hunedoara, Gorj, Mehedinți și Caraș-Severin.

În Carpații Meridionali, local în Moldova, precum și în nordul Munteniei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată care se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină.

Cantităţile de apă vor depăşi 20-30 l/mp şi izolat 40 l/mp.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.