Mai mulți șoferi au fost la un pas de tragedie pe Autostrada A10 Sebeș-Turda, după ce pe sectorul Alba Iulia - Aiud, deschis în noiembrie 2021, un rost de dilatație de pe sensul Alba Iulia - Turda a sărit și a creat un șanț de-a latul drumului de viteză, imposibil de evitat.
Citește și: VIDEO Autostrada A10 Sebeș - Turda s-a surpat din nou, la 60 de metri de unde se repară
Autostrada care a costat 420.000.000 €, un pericol la 4 ani de la inaugurare. Sar rosturile!
Un incident periculos a avut loc pe Autostrada A10 Sebeș-Turda, în apropiere de orașul Teiuș, unde mai multe autovehicule au suferit avarii după ce un rost de dilatație s-a desprins din carosabil. Șoferii care au trecut prin zonă s-au ales cu cauciucuri tăiate și jante îndoite sau sparte, informează alba24.ro.
„Capcana” în trafic a fost semnalată pe Autostrada A10, pe sensul Alba Iulia – Turda, în zona unui pasaj peste calea ferată.
În weekend, administratorul drumului a intervenit pentru remedierea problemei.
Rosturile de dilatație sunt elemente esențiale în construcția infrastructurii rutiere, fiind concepute pentru a permite dilatarea și contractarea materialelor de construcție în funcție de variațiile de temperatură. Când acestea se desprind sau se deteriorează, însă, pot crea situații extrem de periculoase pentru participanții la trafic.
Citește și: VIDEO Lucrare de „calitate”! Podul Golden Gate de la Brăila, deschis în 2023, reasfaltat a 5-a oară
Autostrada A10, 70 km în 7 ani
Autostrada A10, numită și „Autostrada Apuseni” leagă orașele Sebeș, Alba Iulia, Teiuș, Aiud și Turda.
Autostrada a fost împărțită în 4 loturi, iar primele lucrări au început în mai 2014, pe loturile 3 (Aiud – Decea) și 4 (Decea – Turda), și s-au terminat în iarna 2017–2018, circulația fiind deschisă în 30 iulie 2018.
În cazul celorlalte două loturi, lucrările de execuție au început în luna noiembrie 2014. Lotul 1, Sebeș – Alba Iulia, a fost finalizat în 2020. Iar lotul 2, Alba Iulia – Aiud, pe care a sărit acum rostul de dilatație, a fost deschis circulației în noiembrie 2021, acum nici 4 ani.
Autostrada A10 a costat 420 milioane de euro. 85% din bani au fost din fonduri europene, restul de 15% fiind asigurat de la bugetul de stat.