Ministerul Apărării Naționale a transmis că o echipă mobilă se află la fața locului și sprijină cercetările de la Timișoara.
„O echipă mobilă din cadrul Ministerului Apărării Naționale se află, la această oră, la Timișoara, pentru a acorda sprijin autorităților locale în vederea confirmării prezenței unor substanțe chimice toxice industriale în cazul incidentului de la sfârșitul săptămânii trecute. Cei trei specialiști, membri ai unei echipe de prelevare și identificare a agenților chimici, bacteriologici și radiologici (SIBCRA) din cadrul Centrului de Cercetare Ștințifică pentru Apărare CBRN și Ecologie din MApN, vor acționa, cu echipamente performante, pentru detecția fosforului remanent din diverși compuși organici și anorganici de la fața locului, precum și pentru verificarea plenitudinii operațiunilor de decontaminare desfășurate până în prezent”, a transmis MApN într-un comunicat, joi dimineață, potrivit Digi24.
„Rezultatele măsurătorilor vor fi transmise autorităților competente în vederea finalizării anchetei. Intervenția echipei SIBCRA la Timișoara s-a făcut în urma solicitării transmise ministrului apărării naționale de inspectorul general al Poliției Române”, precizează sursa citată.
După ce locatarilor unuia dintre blocurile evacuate în Timișoara li s-a permis miercuri să se întoarcă acasă, autoritățile au decis să îi evacueze din nou, chiar dacă nu s-a identificat depășirea indicatorilor de substanțe toxice.
Testele toxicologice vor spune clar abia peste o lună dacă otrava pentru șobolani a răpus o mamă de 29 de ani, pe fiul ei de trei ani și un bebeluș de nouă zile din vecini. Oricum legiștii au bănuieli clare.
Suspiciunea este a unei intoxicaţii cu un agent toxic extrem de puternic, din categoria celor mai puternice toxice, a declarat Alexandra Enache, director IML Timiş.
45 de locatari dintre care 32 de copii sunt acum la spital din cauza otrăvii care se folosește doar în depozite, fiind interzisă în blocuri.
Structurile implicate în gestionarea acestei situaţii de urgenţă au desfăşurat următoarele acţiuni: Ministerul Sănătăţii a dispus, prin echipa de control trimisă la Timişoara, ca DSP Timiş să intre în imobilele afectate de folosirea insecticidului identificat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş şi să determine gradul de poluare şi radioactivitate al aerului din încăperi.
ISU Timiş a asigurat sprijinul specialiştilor Ministerului Sănătăţii şi DSP cu două echipaje CBRN pentru detecţia substanţelor toxice şi un echipaj SMURD şi monitorizează în continuare situaţia persoanelor evacuate, oferindu-le acestora sprijin prin cazare.
IPJ Timiş continuă activitatea de cercetare penală pentru lămurirea şi elucidarea tuturor aspectelor referitoare la dosarul penal deschis în cauză.