Apa îmbuteliată în sticle de plastic, contaminată de 100 de ori mai mult cu plastic decât se știa

DE Daniel Toșa | Actualizat: 09.01.2024 - 08:40
Apa îmbuteliată în sticle de plastic, contaminată de 100 de ori mai mult cu plastic decât se știa - Foto: scottamyx.com

Apa îmbuteliată în sticle de plastic, contaminată de 100 de ori mai mult cu plastic decât se știa. Un studiu îngrijorător arată că apa din sticlele de plastic conține mii de particule de plastic, de 100 de ori mai mult decât se estimase anterior.

SHARE

Folosind o tehnică inovatoare, oamenii de ştiinţă au numărat, în medie, 240.000 de fragmente de plastic detectabile pe litru de apă, după ce au testat produsul de la mai multe mărci populare.

Apa îmbuteliată în sticle de plastic, contaminată de 100 de ori mai mult cu plastic decât se știa

Acest studiu, publicat în revista PNAS, ridică semne de întrebare cu privire la potenţialele consecinţe asupra sănătăţii.

"Dacă oamenii sunt îngrijoraţi de nanoplasticele din apa îmbuteliată, este rezonabil să luăm în considerare alternative, cum ar fi apa de la robinet", a declarat Beizhan Yan, coautor al studiului. Dar, a adăugat el:"Nu recomandăm să nu se bea apă îmbuteliată atunci când este necesar, deoarece riscul de deshidratare poate fi mai mare decât potenţialele consecinţe ale expunerii la nanoplastice".

Nanoplasticele au atras din ce în ce mai mult atenţia în ultimii ani şi sunt prezente peste tot pe planetă.

Citește și: Cum ne ucide plasticul

Microplasticele au mai puţin de 5.000 de micrometri (5 milimetri), în timp ce nanoplasticele au mai puţin de un micrometru. Sunt atât de mici încât pot intra în sistemul circulator şi, prin urmare, chiar şi în organe, inclusiv în creier şi în inimă.

Cercetările asupra consecinţelor lor asupra ecosistemelor şi sănătăţii umane sunt încă limitate, dar unele studii au evidenţiat deja efecte dăunătoare, de exemplu asupra sistemului reproductiv.

Citește și: Microplasticul poate să fi ajuns şi în creierul nostru. Te fac să te porţi altfel

Cercetătorii au folosit pentru acest studiu o tehnică nouă, folosind lasere.

Ei au testat trei mărci de apă, fără a le dezvălui numele."Credem că toate apele îmbuteliate conţin nanoplastice, aşa că evidenţierea unora dintre ele ar putea fi considerată nedreaptă", a explicat Beizhan Yan.

Rezultatele au arătat că fiecare litru conţine între 110.000 şi 370.000 de particule pe litru, dintre care 90% s-au dovedit a fi nanoplastice, restul fiind microplastice. Cel mai frecvent tip găsit a fost nailonul, provenind, probabil, de la filtrele de plastic folosite pentru purificarea apei, urmat de tereftalatul de polietilenă (PET), din care sunt fabricate sticlele.

În viitor, cercetătorii speră să testeze apa de la robinet, care conţine şi ea microplastice, dar, aparent, în cantităţi mai mici.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te