În cea mai lungă noapte a anului, cele mai mari două planete din sistemul nostru solar, Jupiter și Saturn, vor fi aproape aliniate, așa cum se vede de la suprafața Pământului.
Când două planete sunt vizibile și adiacente în aceeași secțiune a cerului, se numește conjuncție planetară.
Conjuncția lui Jupiter și Saturn este cu adevărat remarcabilă, deoarece va aduce aceste planete atât de aproape, încât vor părea să se îmbine într-una singură. Aceast fenomen se repetă la fiecare 20 de ani, însă cel din decembrie anul acesta este extrem de rar.
„Această conjuncție este excepțional de rară din cauză că planetele sunt la distanța cea mai apropiată. Una asemănătoare a fost la 4 martie 1226, vizibilă pe cerul nopții”, a declarat Patrick Hartigan, astronomul Universității Rice, pentru revista Forbes.
Acesta a spus că vizibilitatea cea mai mare de pe Pământ va fi pe cerul sud-vestic, 20-30 de minute la amurg.
În spațiu, distanța între Jupiter și Saturn va fi de 588 de milioane de kilometri în timpul conjuncției. Perspectiva noastră de pe Pământ „șterge” diferența, creând un spectacol luminos de neuitat.
Dacă unul dintre cei mai renumiți oameni de știință din istorie a avut dreptate, ar putea exista o legătură între conjuncția viitoare și un alt eveniment ceresc notabil care a avut loc în urmă cu aproximativ 2020 de ani, de asemenea, aproape de vremea solstițiului de iarnă.
Astronomul german Johannes Kepler, cunoscut pentru descoperirea celor trei legi ale mișcării planetare, a scris că Steaua din Betleem, sau Steaua de Crăciun, menționată în povestea Nașterii Domnului în Evanghelia după Matei, ar fi putut fi o conjucție Jupiter și Saturn ce s-a petrecut în anul 7 î.C.
Această manifestare strălucitoare și aparent miraculoasă a fost cea care i-ar fi condus pe cei trei înțelepți la umilul loc de naștere al lui Isus din Betleem, dezvăluind natura divină a acestui prunc.
Având în vedere dificultatea de a stabili exactitatea evenimentelor raportate în Biblie, această teorie a lui Kepler a rămas speculativă.
Cu toate acestea, mulți astronomi s-au referit la viitoarea conjuncție Jupiter și Saturn ca „apariția Stelei de Crăciun” și au admis că și o triplă conjuncție, Jupiter, Saturn și Marte, petrecută în anul 6 î.C., ar fi putut coincide cu nașterea lui Iisus.