ANALIZA Patru oameni din stat, cu ochii pe Arafat. După multe catastrofe, vine vremea decontului

DE Petre Bădică | Actualizat: 14.12.2021 - 19:05
ANALIZA Patru oameni din stat, cu ochii pe Arafat. După multe catastrofe, vine vremea decontului / gov.ro

Intangibilul șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, și-a făcut o serie de dușmani puternici, fapt care l-ar putea costa funcția.

SHARE

Raed Arafat este Secretar de Stat, Șef al Departamentului pentru Situații de Urgență în Ministerul Afacerilor Interne din anul 2014.

Barometrul de opinie l-a dat mereu pe Raed Arafat ca personajul cu o cotă mare de încredere în rândul populației.

Populariateta sa a intrat în picaj nu ca urmare a situațiilor pe care le-a gestionat prost: tragedia din Apuseni, Siutghiol și Colectiv. Arafat a pierdut din popularitate în timpul pandemiei. Deopotrivă, a intrat în dizgrația antivacciniștilor și a celor care au susținut că a gestioinat prost criza sanitară (a se vedea scandalul testelor de salivă).

Patru oameni din stat, cu ochii pe Arafat. După multe catastrofe, vine vremea decontului

Cu o popularitate în scădere, aflat în centrul unor scandaluri în ultimii ani, Raed Arafat a stârnit supărarea unor politicieni puternici. Arafat are de ce să se teamă pentru că acest curent potrivnic este transpartinic.

1.     Klaus Iohannis

Fostul premier Ludovic Orban, a declarat că președintele Klaus Iohannis i-a cerut să îl demită pe Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne și șef al Departamentului pentru Situații de Urgență. Acesta a mai spus că discuția a avut loc la începutul anului 2020: ”Dacă îl demiteam pe Arafat și ne prindea pandemia fără el ar fi fost foarte complicat de a reacționa rapid. Așa e construit sistemul. Când a construit sistemul l-a făcut astfel încât să depindă foarte mult de el”.

2.     Nicolae Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă a cerut, luni, Corpului de Control să verifice achiziţia testelor de salivă făcută de ONAC şi IGSU. Majoritatea unităţilor de învăţămât din ţară nu au avut, luni, teste disponibile pentru testarea elevilor, iar în multe acestea nu au fost distribuite nici în cursul zilei.

Citește și: Achiziția testelor COVID pentru elevi, organizată și de Arafat, investigată. Ce probleme sunt

Raed Arafat anunțase, vineri, că elevii nu vor avea teste COVID săptămâna aceasta după ce mai multe firme nu și-ar fi îndeplinit contractele.

Una din firme, compania DDS Diagnostic a anunțat că are pe stoc 2.400.000 de teste COVID pentru școli, pe care le poate livra imediat, ca replică la acuzațiile lui Raed Arafat, șeful DSU.

O altă chestiune ce i s-ar putea reproșa lui Arafat este calitatea slabă a testelor COVID.

Testele COVID pentru elevi continuă să dea erori foarte mari, au confirmat reprezentanți ai Ministerului Educației. „La testarea de joi au fost raportate 85 de teste de saliva pozitive. Dintre acestea, 23 au fost confirmate RT-PCR, 47 au fost infirmate, iar pentru 15 nu avem răspuns încă”, a declarat secretarul de stat Sorin Ion. În prima săptămână de testare au fost raportate 176 de teste de salivă pozitivă, aproape jumătate fiind infirmate prin teste RT-PCR.

Citește și: Cazul testelor refuzate. Mihai Daraban: Mă surprinde că un aviz de forță majoră nu este recunoscut

3.     Sorin Cîmpeanu

Ministrul Educației a purtat un adevărat război cu Arafat pe care l-a somat în scrisori oficiale, prezentate presei, să rezolve criza testelor COVID din școli. Ministrul Educației l-a înștiințat, săptămâna trecută, pe Raed Arafat că testele de salivă pentru copii s-au epuizat „fiind insuficiente chiar și pentru administrare în prima zi a săptămânii – luni, 13 decembrie”.

„Vă rugăm să ne transmiteți cu celeritate graficul de aprovizionare eșalonată cu teste de salivă, în condițiile în care testele primite au fost distribuite integral către unitățile de învățământ pentru administrare în săptămâna 6-12 decembrie, iar diferența rămasă nu acoperă necesarul pentru săptămâna 13-19 decembrie, fiind insuficientă chiar și pentru administrare în prima zi a săptămânii – luni, 13 decembrie, conform datelor transmise de inspectoratele școlare județene”, a spus ministrul.

Citește și: Cine răspunde pentru că, luni, elevii rămân fără teste de salivă. Cîmpeanu, noi săgeți către Arafat

4.     Alexandru Rafila

Ministrul Sănătății i-a reproșat lui Arafat că își depășește atribuțiile.

„DSU şi-a făcut foarte bine treaba în România şi domnul doctor Arafat este un foarte bun profesionist, care a realizat acest sistem, care se referă la transportul pacienţilor, la coordonarea transferurilor unde este nevoie de terapie intensivă. Lucrurile astea sunt în mod evident în atribuţia DSU şi a domnului doctor Arafat.  Dar politica de sănătate o face Ministerul Sănătăţii.

Acest mecanism prin care o structură care invocă urgenţa şi măsurile de sănătate publică trebuie luate şi asumate de Ministerul Sănătăţii şi instituţiile din subordinea Ministerului. Lucrul acesta este extrem de clar din punctul meu de vedere”, a declarat Alexandru Rafila, în cadrul audierii din comisiile de specialitate ale celor două Camere.

În mandatul de șef al DSU, Raed Arafat a a avut de gestionat mai multe tragedii.

Citește și: Cum a ajuns Raed Arafat unul din cei mai puternici oameni din România. Cheltuie sute de milioane €

Cazul Apuseni

Familia Aurei Ion, tânăra de 23 de ani decedată în accidentul aviatic produs în 2014 în Munţii Apuseni, a formulat o plângere penală la PICCJ împotriva lui Raed Arafat. Acţiunea penală este motivată de faptul că Raed Arafat a solicitat intervenţia cu un avion SMURD, deşi ştia, susţin apărătorii familiei Aurei Ion, că acesta nu are dotările necesare pentru a interveni pe timp de noapte şi în condiţii de ceaţă.

Citește și: Raed Arafat, acuzat de moartea Aurei Ion

Cazul Siutghiol

Un elicopter SMURD s-a prăbușit în apele lacului Siutghiol în 2014. Au murit patru persoane. Un lucru este cert, moartea echipajului SMURD scoate la suprafaţă, încă o dată, slăbiciunile sistemului pentru situaţii de urgenţă. Martorii spun că operaţiunea de salvare a început târziu, cu pompieri care vâsleau într-o barcă de intervenţii al cărei motor nu pornea.

Nu salvatorii, ci un pescar este cel care a ajuns primul lângă doctoriţă şi a tras-o din apă. Cu toate că au murit patru oameni care iniţial supravieţuiseră prpbuşirii şi impactului cu apa, autorităţile spun că nu au ce să îşi reproşeze!.. Martorii spun că pompierii au pierdut timp preţios. Au plecat în căutarea echipajului SMURD vâslind. Nu aveau cheia care pornea motorul bărcii gonflabile, a scris Digi24.ro.

Cazul Colectiv

Incendiul din clubul Colectiv a avut loc în noaptea de vineri 30 octombrie 2015, în incinta unui club situat în sectorul 4 din București într-o fostă hală a fabricii Pionierul. Incendiul s-a declanșat în timpul unui concert gratuit al trupei Goodbye to Gravity. Lui Arafat i s-a reproșat proasta intervenție a echipajelor de urgență imediat după declanșarea tragediei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te