ANALIZĂ Cât ar costa Unirea României cu Republica Moldova și cât ar dura eliminarea decalajelor

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 29.04.2022 - 15:24

Unirea României cu Republica Moldova a fost în permanență un subiect intens dezbătut de cercurile unioniste și nu numai. Cât ar costa un astfel de proces? O întrebare la care au încercat să răspundă, de-a lungul timpului, mai mulți specialiști.

SHARE

Împlinirea a 100 de ani de existență a României, în 2018, a fost momentul în care s-au făcut cele mai multe astfel de proiecții. 

De pildă, politicianul unionist basarabean Dorin Chirtoacă, fost candidat al Blocului electoral UNIREA la funcția de președinte al țării, a prezentat mecanismul și costurile de realizare a Unirii Republicii Moldova cu România.

El a estimat suma de 10 miliarde de euro, anual, respectiv 200 miliarde de euro pe un termen de 20 de ani.

Chirtoacă a detaliat aceste costuri:

- întreținerea anuală a bugetarilor din Moldova „la un nivel minim de trai”- 1,5 miliarde de euro/an.

- alocațiile pentru 600.000 de copii- 360 milioane de euro/an;

- 700.000 de pensionari a câte o pensie minimă de 200 de euro- 1,7 miliarde euro/an.

- 50.000 de profesorii, cu un salariu minim de 500 de euro pe lună- 300 milioane de euro/pe an.

- 12.000 de medici + 24.000 personal medical- 200 milioane de euro/an.

- subvențiile pentru agricultura din Republica Moldova ar costa 400-500 milioane de euro/an.

Un total de circa 4-5 miliarde de euro/an.

Citește și: Rachetele cu care Putin amenință România pot avea focoase nucleare și pot fi lansate de pe submarin

„Atât ne-ar costa un trai minim decent al cetățenilor Republicii Moldova. Și este vorba numai de cheltuielile curente. Bugetul Republicii Moldova este de 2 miliarde de euro, deci nu acoperă nici jumătate dintr-un eventual minim care este nevoie pentru supraviețuire. Dacă la cheltuielile curente adăugăm și partea de investiții în apeducte, gazoducte, infrastructură la nivel rural, drumuri… Suma anuală se ridică la 10 miliarde de euro”, a calculat Chirtoacă.

„Lucrurile arată grav. Pe termen de 20 de ani este calculat efortul pentru a reduce decalajul dintre Republica Moldova și România, respectiv, costul se duce la 200 miliarde de euro – costul Unirii pe 20 de ani, pentru ca și aici să fie la fel de bine ca peste Prut, ca în Europa”, a adăugat Chirtoacă.

El a precizat că Unirea ar putea fi realizată timp de un an, dacă la conducerea țării va ajunge un președinte unionist.

Trei modele

Analistul economic Petrișor Peiu a precizat că costurile pe care România le-ar avea de suportat în contextul unei Uniri cu Republica Moldova pot fi calculate plecând de la trei modele.

Primul se referă la precedentul reunificării Germaniei. "Acolo am considerat o perioadă de 20 de ani, 1991-2011. Nemții au cheltuit cam un PIB, peste 2 trilioane de euro până în 2011, rezultatul fiind că s-a redus decalajul Est-Vest de la 1/3 în 1990, la 3/4 în 2011. Un decalaj a rămas, pentru că Estul s-a depopulat, iar cei care au profitat cel mai mult au fost firmele din Vest. Au avut o piață mai mare.

Al doilea model teoretic este cel realizat la Seul, în cazul celor două Corei, acolo unde decalajul nord-sud este de 1/20. Și aici ar fi nevoie de un PIB, iar după 20 de ani, decalajul ar fi la jumătate.

Al treilea model este România în perioada 1918-1938, atunci când România a devenit mare și au fost cheltuite cam 2 PIB-uri din 1913, cu tot cu efortul de război, iar România nu a mai ajuns la acel nivel al PIB-ului din 1913", a spus Peiu.

Citește și: Biden răspunde amenințărilor lui Putin cu arma nucleară: încă 33 miliarde de dolari pentru Ucraina

El consideră că scenariul costurilor unirii României cu Moldova ar fi mai apropiat de cel german, asta pentru că decalajul veniturilor este de 1/6 în acest moment, iar cel al PIB-ului de 1/4.

În acest caz, România ar avea de plătit cam tot un PIB, numai că o bună parte din acești bani, probabil jumătate, ar putea veni din banii europeni, din fondurile structurale, dacă ar exista o înțelegere la nivelul Uniunii Europene.

Așadar, cam 100 de miliarde de euro în 20 de ani pe care România ar trebui să le aloce pentru trei feluri de cheltuieli:

1. Unificarea monetară, care ar costa cam o treime,
2. Efortul cu egalizarea pensiilor și salariilor, dacă preluăm modelul german, care ar însemna tot o treime din costuri
3. Investiții: jumătate realizate de stat, restul de companiile private care ar urma să se extindă la nivelul întregii țări.

După 20 de ani, nivelul de trai al locuitorilor din Basarabia ar fi cam la 75-80% față de cel al locuitorilor din România actuală.

„Cred că suma de 100 de miliarde de euro avansată de domnul Peiu e fezabilă, dar sunt bani pe nu i-am pierde, ci i-am investi", a punctat și fostul ministru de Finanțe, Vosganian.

Etapele Unirii

„Unirea Moldovei cu România ar putea aduce un plus de 20% la PIB-ul României”, potrivit calculelor fostului premier basarabean Ion Sturza.

Economia Republicii Moldova este reprezentată în cea mai mare parte de industria agroalimentară. Exporturile totale sunt de circa 2 miliarde dolari/an, dintre care aproximativ 1 miliard dolari constituie exporturile de produse alimentare. Cetăţenii plecaţi la muncă peste graniţă trimit circa 2 miliarde dolari pe an.

Citește și: Biden răspunde amenințărilor lui Putin cu arma nucleară: încă 33 miliarde de dolari pentru Ucraina

Primii paşi spre Unire ar fi, în primul rând, conectarea energetică dintre Moldova şi România şi legarea cursului valutar naţional de cel al României, adică adoptarea monedei naţionale „leu“ de către Republica Moldova, a adăugat Ion Sturza.

„În primul rând, ar trebui să se ducă la bun sfârşit conectarea energetică, al doilea lucru foarte important este legarea cursului valutei naţionale şi a lucrurilor macroeconomice de cele ale României, ceea ce ar reprezenta un pas foarte important în sincronizarea sistemelor economice din ambele ţări“.

Estimările lui Sturza sunt mai modeste. O reunificare a celor două maluri ale Prutului ar costa 5 miliarde de dolari, iar procesul s-ar finaliza în 10 ani, crede el.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te