AMENDĂ de 40.000 de lei dacă prinzi un pește cu mâna. De ce nu poți face asta în România? Legea spune clar că este interzis să faci acest lucru.
Pescarii profesioniști știu despre această lege dar sunt mulți oameni care nu știu că pot fi sancționați dacă fac acest gest.
AMENDĂ de 40.000 de lei dacă prinzi un pește cu mâna. De ce nu poți face asta în România?
Este vorba despre LEGEA nr. 176 din 3 iunie 2024 pescuitului și a protecției resursei acvatice vii.
Legea reglementează protecția, conservarea, repopularea, administrarea și exploatarea eficientă a resurselor acvatice vii din habitatele acvatice naturale, precum și comercializarea produselor obținute din pescuit.
În articolul 52, se arată că ”prinderea salmonidelor cu mâna, cu unelte de pescuit comercial sau cu alte unelte de pescuit confecționate artizanal” este o contravenție și se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei.
Citește și: Cum a ajuns un tânăr de 22 de ani să aibă dosar penal pentru că a mers la pescuit. Ce a făcut?
Tot cu aceleași sume pot fi sancționate și următoarele abateri:
-pescuitul salmonidelor cu momeli naturale;
-pescuitul cu mai mult de 3 muște artificiale în apele de munte cu salmonide;
-mutarea, deteriorarea sau distrugerea din culpă a semnelor indicatoare cu semnificație piscicolă;
-pescuitul recreativ pe cursul unei ape curgătoare în zona de 500 m aval de baraj;
AMENDĂ de 40.000 de lei dacă prinzi un pește cu mâna. De ce nu poți face asta în România? - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Citește și: Cum a supraviețuit un pescar două săptămâni în larg pe o plută de salvare. Ce a mâncat
-nerespectarea păstrării curățeniei și necolectarea în saci menajeri a deșeurilor existente în zona de pescuit/habitatelor acvatice naturale, de către pescarii recreativi;
-obstructionarea practicării pescuitului recreativ pe o distanță minimă de 20 m de la mal, de către concesionarul dreptului de pescuit comercial, în toate habitatele acvatice naturale, în conformitate cu prevederile prezentei legi, inclusiv pe zonele concesionate pentru exercitarea pescuitului în scop comercial.
Sunt mulți români care iubesc deopotrivă muntele și pescuitul însă unii comit abateri atât de grave încât îi pot lăsa fără sume importante de bani.
Citește și: Partidele de pescuit, cele mai „scumpe” din țară. Ce s-a întâmplat la Bacău?
Știm că sunt mulți oameni care nu respectă mediul înconjurător. Unii o fac din ignoranță, alții din rea-voință.
Conform Legii 176/2024 a pescuitului și a protecției resursei acvatice vii, intrată în vigoare în vara aceasta, cei care trec cu mașina prin albia unei ape curgătoare de munte pot fi sancționați cu amenzi de până la 10.000 de lei, dacă sunt prinși.
Citește și: Amendă de 10.000 de lei pentru șoferii care merg la munte și fac asta. Dacă sunt pescari, e mai grav