Ambasada României în Olanda face PR pentru Damen, care se bate pe 1,6 miliarde de euro la MApN

DE Petru Zoltan | Actualizat: 22.10.2018 - 12:50
Ambasadoarea României la șantierul olandez al Damen, împreună cu patronul companiei/FOTO: mae.ro

Ambasada României de la Haga a promovat pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe un articol elogios la adresa companiei olandeze Damen, de parcă ar fi firma de lobby a acestora.

SHARE

Laudele diplomaților români la adresa companiei olandeze vin în contextul în care compania Damen s-a calificat în ultima etapă a licitației de 1,6 miliarde de euro, bani alocați pentru achiziționarea a patru corvete necesare înzestrării Armatei Române.

La licitație mai participă francezii de la Naval Group și italienii de la Fincantieri.

Ministerul Apărării Naționale urmează să anunțe câștigătorul contractului pe 26 octombrie 2018.

Invitați de Damen

Patronul firmei olandeze Damen, Kommer Damen, nu s-a sfiit să-i invite pe diplomații români de la Haga la sediul companiei pentru a-și promova interesele economice.

Printre cei care au onorat invitația s-au aflat ambasadorul Ioana Predescu Brândușa și atașatul economic Cristian Mateescu. 

Întâlnirea a avut loc pe 12 octombrie 2018. 

„Ambasadorul României la Haga, insoțit de consilierul economic, a făcut o vizită la sediul central al companiei Damen Shipyards din Gorinchem, la invitația conducerii companiei. 

Cu această ocazie, a purtat discuții cu Kommer Damen, proprietarul firmei și cu alți membri din conducerea acesteia", anunță comunicatul de pe site-ul ministerului.

Fără prea multe ocolișuri, ambasada României de la Haga menționează în comunicat că, la întâlnire, "conducerea Damen a exprimat apreciere deosebită pentru cooperarea, de-a lungul timpului, cu autoritățile române și satisfacție pentru calitatea resursei umane cu care compania lucrează în România. 

A fost, de asemenea, accentuat interesul Damen de a rămâne angajat, pe termen lung, în industria construcției de nave din România prin Șantierele Navale de la Galați și Mangalia. 

Au fost ilustrate realizările DAMEN, o companie cu o istorie de 125 ani, prezentul și perspectivele atât în context global, cât și al prezenței DAMEN în țara noastră". 

Scurt și la obiect: practic, olandezii de la Damen vor direct contractul de 1,6 miliarde de euro de la Ministerul Apărării.

Ambasadorii pro Damen

Ambasadorul Ioana Predescu Brândușa nu este singurul diplomat român care a promovat compania olandeză. În primă fază, afacerea de 1,6 miliarde de euro a fost promovată de fostul ambasador al României la Haga, Mihnea Motoc, în mandatul său de ministru al Apărării în guvernul tehnocrat. 

Se întâmpla oficial pe 29 noiembrie 2016, atunci când Guvernul Cioloș a emis o Hotărâre de Guvern cu dedicație pentru firma Damen. 

Conform Hotărârii de Guvern, firma olandeză Damen Shipyards Group, prin Damen Schelde Naval Shipbuilding BV, urma să furnizeze Armatei Române patru corvete de tip Sigma 10514, construite și dotate cu armament în Șantierul Naval Damen Galați. 

Inițial, corvetele au fost evaluate la 800 de milioane de euro. Ulterior, prețul s-a dublat, adică a ajuns la 1,6 miliarde de euro. Bani publici, evident. 

Dar afacerea a fost anulată de Guvernul PSD, care a decis să organizeze o licitație întortocheată pentru atribuirea contractului.

General SIE în slujba olandezilor

Statul român este acționarul majoritar al șantierului naval Mangalia, dar a renunțat la conducerea companiei în favoarea olandezilor de la Damen. 

După numai câteva luni, olandezii au numit la șefia șantierului două nume cu greutate din serviciile de informații românești, potrivit jurnalul.ro. 

Este vorba, pe de o parte, despre Dorin Grosu, vicepreşedintele Consiliului de Administrație al Damen Shipyards Mangalia, fost şef al „Doi şi-un Sfert" şi ofiţer de informaţii al Armatei.

Pe de altă parte, în conducere a fost numit și consultantul Dan Dumitru, general SIE în rezervă. 

Dorin Grosu a ajuns în această funcție din postura de consilier personal al ministrului Economiei. 

Grosu a fost directorul Direcţiei Schengen din cadrul Ministerului de Interne, începând din 2013 și până în 2017, atunci când s-a pensionat. 

Anterior, a fost director adjunct al Direcţiei Operaţiuni Speciale din IGPR, iar între 2008 și 2011 a condus o diviziune a Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI, fosta "Doi şi-un Sfert", serviciul secret al MAI). 

Între 2000 şi 2003, Grosu a fost ofiţer specialist în Direcţia Generală de Informaţii Apărării (serviciul secret al Armatei), potrivit sursei citate. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te