În final, profesorul Rafila, a lansat o provocare către media, către politicieni și către întreaga societate. Dacă va fi acceptată, rezultatele se vor vedea în două-trei săptămâni, spune reprezentantul României la OMS, potrivit Digi24.
Iată câteva dintre „miturile” comentate de profesorul Rafila:
1. Nu există COVID. Ați văzut sau știți pe cineva care a luat COVID-19?
Alexandru Rafila: Cunosc foarte, foarte multe persoane, cred că și dvs cunoașteți foarte multe persoane publice din România care au fost infectate. Din păcate, repetăm câteodată un scenariu pe care l-am mai întâlnit și în anul 2009, când a existat pandemia cu A(H1N1), așa-numita gripă porcină, când trigger-ul pentru oameni ca să se vaccineze a fost legat de evoluția tragică a bolii în cazul unei persoane cunoscute, o persoană publică.
Sunt foarte multe drame, am numeroși colegi care s-au infectat și care au trecut prin forme medii spre severe ale bolii și pentru care am fost foarte îngrijorat.
Faptul că virusul există pentru mine, ca microbiolog, este extrem de clar. Mai mult, noi, la Institutul „Matei Balș”, dar și la alte instituții, la Institutul Cantacuzino, dar și în zona privată au existat studii care au secvențiat integral genomul acestui virus să vadă dacă are „un specific” românesc, pentru că există întotdeauna această dorință de a da o notă de originalitate inclusiv bolilor infecțioase; este un virus, însă, care nu a suferit mutații majore și care se dovedește în continuare că se și transmite cu mare ușurință și că produce în continuare complicații și poate să ducă la deces.
2. Dacă lucrăm la sistemul imunitar, luăm vitamina C, D, nu avem cum să luăm virusul
Alexandru Rafila: Este ciudat să vii acum, în secolul XXI, cu argumente de acest gen. Imunitatea față de o boală infecțioasă este ceva specific. Ai un anumit microorganism, iar neutralizarea lui se realizează cu anticorpi care se potrivesc, au un matching perfect cu acel microorganism. Nici vitamina C, nici vitamina D n-au nimic în legătură, de fapt, cu producerea unui răspuns specific, ci fac parte, alături de alte suplimente alimentare, dintr-o nutriție corespunzătoare, care, sigur, este utilă pentru a avea o viață sănătoasă, pentru a avea un răspuns imun eficient, dar asta nu are legătură cu prevenirea transmiterii bolii sau cu modul de evoluție a bolii. Persoane care sunt chiar foarte bine hrănite sunt vulnerabile la boală.
Aportul suplimentar de vitamine nu este documentat că ar influența evoluția bolii.
3. Se dau bani rudelor pentru a semna și a fi de acord cu COVID-19 drept cauză a decesului
Alexandru Rafila: Aici să știți că m-ați prins, pentru că nu înțeleg care este scopul acestui demers. Când un certificat de deces este completat, nu are niciun fel de implicare familia. În ce fel ar putea să influențeze completarea unui certificat? Pentru că acest document se completează de către medic.
Este exclus ca acest lucru să se poată întâmpla. Repet: nu înțeleg care poate să fie finalitatea. Ca să pară că au murit mai multe persoane? Cred că mor suficiente, nu trebuie să ajungem la cifre și mai mari decât cele care se înregistrează acum. Dimpotrivă! Noi ne luptăm să avem cât mai puține decese.
Lipsa de logică și lipsa de bun-simț pentru astfel de afirmații cred că este evidentă pentru cine este de bună-credință.