Transporturile de animale și produse de origine animală dinspre zona de restricție (proximitatea localității Gyor pe o rază de 30 de kilometri) sunt temporar suspendate și trebuie monitorizate atent toate transporturile de vaci, porci, oi și capre din cadrul comerțului intracomunitar și sporit controalele în trafic pentru a identifica eventualele transporturi neautorizate de animale, bărbați ANSVSA.
Operatorii economici care achiziționează bovine, porcine, ovine și caprine sunt obligate să prenotifice DSVSA județeană despre orice achiziție de animale din speciile mai sus menționate din Uniunea Europeană. Potrivit ANSVSA, la fiecare transport de vaci, porci, oi și capre doctor veterinar va asista la debarcarea animalelor din mijlocul de transport și va face un examen clinic al tuturor animalelor.
Citește și: Alertă alimentară în România. Avocado toxic, retras de la vânzare de un lanț mare de magazine
„DSVSA județene vor efectua informații în cascadă la nivelul tuturor operatorilor și instituțiilor județene. Aceste informații se vor realiza în cadrul întâlnirilor organizate de către Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene cu reprezentanții principalelor asociații de crescători de bovine, porcine, ovine și caprine și cu cei ai operatorilor economici implicați în activitatea de comerț, de pe raza județului. În funcție de evoluția anchetei epidemiologice și a notificărilor primite, ANSVSA va transmite în teritoriu recomandări și instrucțiuni prin note de serviciu cu privire la evoluția febrei aftoase în Uniunea Europeană. Acestea vor fi implementate prin organizarea de întâlniri cu părțile implicate și interesate” , se mai arată în comunicatul citat.
Autorități, apel către fermieri
ANSVSA solicită operatorilor economici din România care desfășoară activități comerciale cu rumegătoare pariopitate și suine să acorde o atenție deosebită instrucțiunilor transmise de ANSVSA prin DSVSA județene, pentru a proteja efectivele animalelor acestei boală. Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA județene, mai precizează sursă.
În România, există un Program Naţional de Supraveghere pentru febra aftoasă inclus în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţie animalelor şi protecţie a mediului care constă în supravegherea activă şi pasivă a animalelor din efectivele indigene şi din supravegherea activă a animalelor provenite din comertul intracomunitar.
Febra aftoasă este o boală infecțioasă acută, care provoacă febră, urmată de dezvoltare de vezicule pline cu lichid mai ales la nivel bucal și la nivelul membrelor. Boala este cauzată de un virus care are șapte serotipuri diferite, fiecare producând aceleași simptome. Intervalul dintre expunerea la infecție și apariția simptomelor variază între 24 ore și zece zile sau chiar mai mult. Timpul mediu, în condiții naturale, este de trei-șase zile.
Virusurile febrei aftoase pot fi identificate în toate secrețiile și excrețiile animalelor infectate acut, inclusiv în aerul expirat. Transmiterea se realizează, în general, prin contactul direct între animalele infectate și cele susceptibile sau, mai rar, expunerea indirectă a animalelor predispuse la excrețiile și secrețiile animalelor infectate acut sau produse din carne neprocesate.