O destinație de vacanță se confruntă cu o alertă medicală la care trebuie să fie atenți și turiștii români care ajung în zonă. În Italia, autoritățile sanitare au raportat primele cazuri locale de febră dengue și chikungunya, virusuri transmise de țânțari care se găsesc de obicei în regiuni tropicale precum America de Sud și India.
Alertă medicală într-o destinație de vacanță preferată și de români. Boala poate fi mortală
Ambele boli erau considerate anterior boli importate, întâlnite la persoane care le contractaseră în străinătate.
Cu toate acestea, cele două cazuri noi indică faptul că virusurile au fost contractate în țară, potrivit Travel Health Pro, organizație susținută de Ministerul Afacerilor Externe, potrivit Daily Mail.
Cazurile de febră dengue au înregistrat o creștere semnificativă la nivel mondial, atingând un nivel record în 2024, cu peste 14 milioane de cazuri raportate, potrivit Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor.
În luna iunie a acestui an, turiștii australieni au fost avertizați după ce Insulele Cook, o națiune din Pacificul de Sud, a declarat cea mai recentă epidemie a bolii, după ce au fost înregistrate 19 cazuri, dintre care două active.
Citește și: Vacanță cu mașina în Italia? Atenție la amenzi! Alcool - 6.000 €, Viteză „mică” – 694 €
Numărul cazurilor a crescut și în Samoa, Tonga, Polinezia Franceză, Fiji și Kiribati.
În iulie, Italia a raportat primul caz de dengue contractat local în acest an, mai precis în regiunea Emilia Romagna, în timp ce 82 de cazuri importate de virus au fost înregistrate în mai multe regiuni.
Autoritățile sanitare italiene au raportat, de asemenea, primul caz de Chikungunya contractat local în acest an, din nou în regiunea Emilia-Romagna. Alte 50 de cazuri importate de virus au fost înregistrate în mai multe regiuni.
Țânțarii sunt responsabili de transmiterea bolii - Foto: Pexels (cu rol ilustrativ)
De asemenea, la începutul acestei luni, turiștii care plecau în vacanță în Franța au fost avertizați că riscă să se infecteze cu chikungunya, după ce au fost înregistrate opt cazuri locale.
Epidemia de chikungunya a izbucnit mult mai devreme decât în mod obișnuit, ceea ce ar putea indica faptul că țânțarii care transmit chikungunya se adaptează din ce în ce mai bine în Franța datorită schimbărilor climatice, se arată în avertisment.
Cu toate că nu este mortală, chikungunya poate provoca o serie de efecte, care se manifestă în principal prin apariția bruscă a febrei și dureri articulare severe, iar alte simptome frecvente includ dureri musculare, cefalee, greață, oboseală și erupții cutanate.
Deși faza acută a bolii se remite de obicei în decurs de una sau două săptămâni, durerile articulare pot persista săptămâni, luni sau chiar ani la unele persoane.
Citește și: Cât costă o vacanță de 7 zile cu familia în Grecia, Spania, Italia. Cu cât s-a scumpit față de 2024?
În același timp, febra dengue poate provoca o serie de efecte, inclusiv simptome ușoare asemănătoare gripei, cum ar fi dureri de cap, febră și dureri articulare.
Cu toate acestea, în unele cazuri, infecțiile pot evolua către dengue severă, care poate provoca complicații potențial letale, cum ar fi hemoragii interne și leziuni ale organelor, și chiar moartea.
Turiștii sunt îndemnați să contacteze imediat un medic local dacă suspectează că au fost mușcați de un țânțar în timpul călătoriilor.
Aceasta vine în contextul în care autoritățile sanitare din Hawaii cer vizitatorilor să se asigure că sunt vaccinați împotriva tusei convulsive, întrucât numărul cazurilor a atins un nivel record în acest stat american.
Citește și: Mașină de închiriat în vacanță? Ai grijă la scanerul cu AI! O zgârietură pe jantă de 2 cm, 400$
La începutul acestei săptămâni, Departamentul de Sănătate al statului a raportat 108 cazuri de boală din epoca victoriană — numită tusea de 100 de zile — o creștere semnificativă față de cele 84 de cazuri înregistrate anul trecut.
Conform datelor CDC, în acest an au fost deja raportate aproximativ 10.000 de cazuri de tuse convulsivă și aproape o duzină de decese în întreaga țară.