ALERTĂ alimentară într-un lanț de magazine din țară! Produsul contaminat ce provoacă listerioza

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 18.12.2024 - 16:37
ALERTĂ alimentară într-un magazin din țară! Produsul contaminat ce provoacă listerioza - Foto: Istock / imagine cu rol ilustrativ
ALERTĂ alimentară într-un magazin din țară! Produsul contaminat ce provoacă listerioza - Foto: Istock / imagine cu rol ilustrativ

ALERTĂ alimentară într-un lanț de magazine din țară! Produsul contaminat ce provoacă listerioza. Despre ce este vorba și unde se întâmplă?

SHARE

ALERTĂ alimentară într-un lanț de revista din țară! Produsul contaminat ce provoacă listerioza. Despre ce este vorba și unde se întâmplă?

ALERTĂ alimentară într-un lanț de revista din țară! Produsul contaminat ce provoacă listerioza

Auchan retrage de la vânzarea produsului File de Somon afumat de Alaska 100 de grame și roagă să primească care l-au cumpărat să nu consume, deoarece este contaminat cu Listeria monocitogenes, o bacterie care cauzează listerioza.

Potrivit ANSVSA, Grupul Auchan roagă să solicite să returneze produsul, să urmeze să primească înapoi contravaloarea acestuia, fără să mai fie necesară prezentarea bonului fiscal. Auchan mai informează că sunt vizate doar produsele cu date de expirare 05.01.2025, care fac parte din lot 05012025

„Stimati clienti, Grupul Auchan efectuează rechemarea produsului Auchan File de Somon afumat de Alaska 100g. Motivul retragerii: contaminare cu Listeria monocitogenes. Persoanele care au achiziționat produsul sunt rugate să nu îl consume, să îl returneze la Serviciul Clienți din magazinul Auchan de unde l-au cumpărat și vor primi
înapoi contravaloarea acestuia. Prezentarea bonului fiscal nu este necesar”, informează ANSVSA.

Potrivit sursei citate, doar produsele cu date de expirare 05.01.2025 care fac parte din lot 05012025 sunt vizate de rechemare. Astfel, este vorba despre AUCHAN FILE DE SOMON SALBATIC DE ALASKA AFUMAT 100g EAN 5949084019964 lot 05012025, data de expirare 05.01.202.

Listerioza este o boală cauzată de bacteriile din genul Listeria, în special Listeria monocytogenes (un cocobacil Gram pozitiv), o bacterie ce poate fi găsită în sol, apă, vegetale crude, carne, produse lactate nepasteurizate și alte alimente contaminate. Bacteria Listeria monocytogenes are o rezistență extremă de mare la temperaturi scăzute și poate supraviețui într-o gamă variată de medii.

Infecția cu Listeria monocytogenes se poate produce, în principal, pe cale digestivă, prin consumul de alimente contaminate. Persoanele cu un sistem imunitar slăbit, femeile însărcinate, nou-născuții și persoanele în vârstă sunt mai susceptibile la infecția cu Listeria și la dezvoltarea formelor severe de listerioză. Perioada de incubație a listeriozei poate varia dar, în general, este între trei și 70 de zile.

Potrivit Medlife, simptomele listeriozei pot varia în funcție de severitatea infecției și de persoana afectată. În multe cazuri, persoane sănătoase pot fi purtătoare ale bacteriei Listeria monocytogenes fără a prezenta simptome evidente. În cazul în care apar simptome, acestea pot include: febră, dureri musculare, dureri de cap, greață și vărsături și diaree. Este important de remarcat că simptomele listeriozei pot apărea la câteva zile sau chiar săptămâni după expunerea la bacterie.

Diagnosticul listeriozei este stabilitate, de obicei, de către medici specializati în boli infecțioase sau gastroenterologie. Pentru a confirma prezența bacteriei Listeria monocytogenes și pentru a pune un diagnostic precis, medicul poate recomanda mai multe investigații și analize de sânge.

Sursa citată mai mențin că tratamentul pentru listerioză implică, de obicei, administrarea de antibiotice, pentru a combate infecția cu Listeria monocytogenes. Alegerea specifică a antibioticelor și durata tratamentului pot varia în funcție de gravitatea infecției, locația și starea generală a pacientului.

În cazul listeriozei severe, cum ar fi meningita sau septicemia, este necesară spitalizarea, pentru administrarea intravenoasă a antibioticelor și pentru monitorizarea atentă a pacientului. În plus, față de tratament antibiotic, este important să se acorde atenție și tratării simptomelor listeriozei, cum ar fi febra, durerile musculare și durerile de cap. Este important, de asemenea, ca persoanele cu un risc crescut, cum ar fi femeile însărcinate, persoanele în vârstă sau cele cu un sistem imunitar slăbit, să caute imediat asistență medicală în cazul apariției simptomelor specifice listeriozei. Tratamentul timpuriu poate reduce riscul de complicații grave asociate cu această infecție.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te