Ajutorul pentru refugiații ucraineni scădea de la 2100 de lei de persoană, la 2000 de lei per familie conform unui proiect de Ordonanță de urgență pus în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne.
Până acum "Programul 50/20" a funcționat cu sincope și a făcut să crească prețurile de închiriere a locuințelor și a creat posibilitatea fraudării acestor fonduri.
În momentul de față, refugiații ucraineni beneficiază de 50 de lei pe zi pentru cazare și de 20 de lei pe zi pentru mâncare, banii ajungând direct la proprietarii locuințelor în care refugiații stau cu chirie.
Un calcul arată că într-o lună, un refugiat ucrainean primea 1500 de lei pentru cazare și 600 de lei pentru masă.
Evident, cel care caza trei refugiați primea 4500 de lei pe lună, adică 900 de euro, ceea ce este exagerat pentru un apartament pe care l-ar fi putut închiria înainte cu cel mult 350 de euro.
Au existat însă multe cazuri în care proprietarii care încasau banii de la stat nu le dădeau ucrainenilor banii de masă.
Citește și: Investești o singură dată 15.000 € și plătești factura redusă cu 70%. „Folosești un mix de sisteme”
De asemenea, au fosst situații în care la o adresă figurau fictiv sute de ucraineni, iar proprietarul lua banii fără ca vreun refugiat să calce pe acolo.
Ajutorul pentru refugiații ucraineni scade de la 2100 de lei de persoană, la 2000 de lei per familie
În nota de fundamentare proiectului de Ordonanță de Urgență prin care se modifică condițiile și sumele acordate refugiaților ucraineni, este citat un raport al Cancelariei premierului privind măsurile de sprijin pe anul 2022 care arată că Statul a plătit anul trecut din fonduri publice pentru acest program peste 106 milioane de euro, reprezentând, astfel, o cheltuială zilnică de peste 352.000 de euro.
„Situațiile întâlnite în practică (..) au reliefat faptul că decontarea cheltuielilor cu hrana cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, găzduiți de persoane fizice a fost văzută ca o sursă de venit atractivă pentru mulți proprietari de locuințe aflați în căutare de chiriași.
Astfel a fost alimentată piața imobiliară din zonele căutate de persoanele care provin din zona de conflict armat din Ucraina, fapt ce a dus la scăderea sub aspectul ofertei și, implicit, la creșterea cuantumului chiriilor practicate pe piața liberă, cu impact direct asupra cetățenilor români care doresc să acceseze această modalitate locativă”, se arată în nota de fundamentare.
Raportul mai subliniază și faptul că puțin peste 5.000 de ucraineni și-au găsit locuri de muncă, înregistrate în registrul General de Evidență al Salariaților (REVISAL), motiv pentru care este necesară identificarea unor măsuri pentru a facilita accesul acestora pe piața muncii din România.
2000 de lei pe lună per familie
Conform proiectului, refugiații ucraineni vor primi de la Inspectoratele Județene de Urgență o sumă de 2000 de lei pe lună per familie pentru a-și acoperi cazarea. Inițial suma se acordă pentru primele patru luni.
Cei 2000 de lei se acordă pentru fiecare familie sau persoană singură, în cazul în care nu există familie.
Prin familie în sensul alin.(10) se înțelege grupul de persoane format din soți,
părinte/părinți și/sau copiii minori ai acestora, precum și persoana care are în creștere și
îngrijire unul sau mai mulți copii minori.
Așadar o persoană singură va primi tot 2000 de lei, la fel ca o familie cu copii.
Refugiaţii care vor face demersurile minime de integrare - angajare în câmpul muncii, cu înscrierea copiilor într-o formă de educaţie şi cu dobândirea unui statut legal în România - protecţia temporară - vor putea beneficia de un sprijin de 2000 lei/familie pentru acoperirea cheltuielilor de cazare până la finele anului 2023.
De sumele de bani pentru cazare vor beneficia direct refugiaţii, nu proprietarii locuințelor care îi găzduiesc, așa cum este acum.
Pentru evitarea unor abuzuri şi a deturnării de fonduri, aşa cum s-a întâmplat în multe situații, va fi creat un Registru unic digital de înscriere a refugiaţilor din Ucraina.
Persoanele vulnerabile/bătrânii peste 65 de ani şi studenţii înscrişi la unversitatile din România vor beneficia in continuare de vechile prevederi ale Programului 50/20.
În continuare, refugiaţii din Ucraina vor beneficia de servicii medicale gratuite, precum şi de servicii sociale sau educaţionale.