Șoferii care au comis vreo abatere în trafic ori cetățeni care au făcut gălăgie prea mare sunt sancționați cel mai adesea cu amenzi. Doar că în unele cazuri, cei care au comis abaterile consideră fie că sancțiunea este prea mare, fie că este abuzivă și vor să o conteste.
Acest lucru se poate face în instanță în termen de 15 zile de la primirea procesului verbal, conform O.G. nr. 2/2001.
Ai luat amendă și vrei să o contești. Ce trebuie să conțină dosarul
Se începe cu o scurtă relatare despre cum s-au petrecut evenimentele cu referire la prevederi din lege, precum și o serie de documente în dublu exemplar:
- Contestația;
- Copie după procesul-verbal al contravenției;
- Dobvada achitării taxei judiciare de timbru (20 lei);
- Memoriu contra Polițistului dacă se consider necesar;
- Alte documente justificative.
Citește și: Modificare în Codul Rutier: Puteți lua amendă și dacă mergeți încet, nu doar pentru viteză
Plângerea se depune la judecătoria în a cărei circumscripție a fost săvârșită contravenția, în atâtea exemplare câte părți sunt (nu vă numărați și pe dvs.), plus un exemplar pentru instanță.
Toate actele trebuie să fie în limba română.
Pe actele care se depun în copie, pe fiecare pagină scrieți „conform cu originalul” și semnați, potrivit avocatdrian.ro.
În continuare, judecătoria va fixa termen de judecată, care nu va depăși 30 de zile, și va dispune citarea contravenientului sau, după caz, a persoanei care a făcut plângerea, a organului care a aplicat
sancțiunea, a martorilor indicați în procesul-verbal sau în plângere, precum și a oricăror alte persoane în măsura să contribuie la rezolvarea temeinică a cauzei.
Citește și: Modificare în Codul Rutier: Puteți lua amendă și dacă mergeți încet, nu doar pentru viteză
În cazul în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulație, judecătoria va cita și societatea de asigurări menționată în procesul-verbal de constatare a contravenției.
Instanța competentă să soluționeze plângerea, după ce verifică dacă aceasta a fost introdusă în termen, ascultă pe cel care a făcut-o și pe celelalte persoane citate, dacă aceștia s-au prezentat,
administrează orice alte probe prevăzute de lege, necesare în vederea verificării legalității și temeiniciei procesului-verbal, și hotărăște asupra sancțiunii, despăgubirii stabilite, precum și asupra măsurii confiscării.
Dacă decizia judecătoriei nu ne mulțumește, se poate ataca decizia cu apel la Tribunal
Dacă prin lege nu se prevede altfel, hotărârea prin care s-a soluționat plângerea poate fi atacată numai cu apel.
Apelul se soluționează de secția de contencios administrativ și fiscal a tribunalului. Motivarea apelului nu este obligatorie.
Motivele de apel pot fi susținute și oral în fața instanței. Apelul suspendă executarea hotărârii.
În apel trebuie să dezvoltați motivele pentru care considerați că nu este legală și temeinică hotărârea de la fond.
Citește și: Știi cât este amenda dacă treci pe galben la semafor? Aproape toți șoferii fac acest lucru
Pe perioada în care se judecă contestația, contravenientul își poate primi permisul înapoi, în care acesta a fost reținut.
Însă va trebui să ceară acest lucru. Plângerea suspendă executarea. La fel și apelul.
Ca să vă recuperați permisul, după ce ați înregistrat plângerea la judecătorie, cereți instanței un certificat de grefă (la registratură, cu taxă de timbru), cu care vă prezentați apoi la Poliție.
Dacă pierdeți procesul, predați permisul.
Ce se întâmplă dacă refuzăm procesul verbal sau nu îl semnăm
Potrivit legislației în vigoare, nu mai este necesar să semnăm procesul verbal de constatare a amenzii și nici nu ne ajută cu nimic dacă nu facem acest lucru.
Nu e o condiție să semnați personal, dacă asta nu se poate. În plus există și alte modalități de comunicare prin afișare. Pe ușa casei, de exemplu.
Citește și: Amenzile pentru vitezomani, mai mari în România decât în Germania cu până la 120 euro
Conform legii, ”procesul-verbal se semnează pe fiecare pagina de agentul constatator și de contravenient.
În cazul în care contravenientul nu se afla de față, refuza sau nu poate să semneze, agentul constatator va face mențiune despre aceste împrejurări, care trebuie să fie confirmate de cel puțin un martor.
În acest caz procesul-verbal va cuprinde și datele personale din actul de identitate al martorului și semnătura acestuia”.