Agenți secreți ruși, deconspirați: comandau mâncare folosind email-urile de serviciu

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 02.04.2022 - 20:43
Mai mulți agenți secreți ruși au fost deconspirați pentru că își comandau mâncare folosind email-urile de serviciuPhoto: Dmitry Limonov

Mulți dintre agenți au comandat mâncare la locurile lor de muncă folosind adresele lor oficiale de e-mail.

SHARE

Gigantul tehnologic rus Yandex a dat vina pe unul dintre angajații săi pentru piratarea și scurgerea ulterioară a datelor de la Yandex Food.

Nume, emailuri, numere de telefon și adrese ale mai multor agenți ai serviciilor de securitate și ai armatei ruse au fost deconspirate după scurgerea de informații de pe Yandex Food, un serviciu de food delivery foarte popular în Rusia. Mulți dintre agenți au comandat mâncare la locurile lor de muncă folosind adresele lor oficiale de e-mail, relatează Bellingcat, citat de Hotnews.

Citește și: Un instructor de dans din Braşov trimitea poze indecente cursantelor minore, apoi le corupea sexual

Gigantul tehnologic rus Yandex a dat vina pe unul dintre angajații săi pentru piratarea și scurgerea ulterioară a datelor de la Yandex Food.

Citește și: O minoră de 13 ani a propus și îndeplinit fanteziile a cinci tineri. Se temea că va fi părăsită

Această scurgere include e-mailurile utilizatorilor, un număr mare de numere de telefon, adrese și comenzi efectuate pe platformă, precum și metadate. Roskomnadzor, organul de supraveghere al presei de stat din Rusia, a încercat ferm să blocheze proliferarea scurgerii de informații.
 

Piste pentru investigarea privind apartamentul Fiicei secrete a lui Putin


Unii anchetatori au descoperit deja piste pentru investigații privind corupția pornind de la această scurgere de date, și anume apartamentul de 170 de milioane de ruble (~2 milioane USD) al „fiicei secrete” a președintelui rus Vladimir Putin.

Bellingcat a analizat datele pentru a le verifica autenticitatea și pentru a descoperi noi piste de investigație.

Un interlocutor al echipei FSB care l-a otrăvit pe Navalnîi

În timpul investigației Bellingcat asupra otrăvirii lui Alexei Navalnîi de către o echipă de ofițeri FSB (Serviciul Federal de Securitate și succesor al KGB-ului), jurnaliștii au analizat numeroase apeluri telefonice făcute de pe numere de telefon legate de oamenii care au avut rol activ în otrăvirea sau care plănuiau operațiunea.

Un număr de telefon care a apărut destul de des în anchetă a fost cel legat de un institut de cercetare din Dubna, o suburbie din nordul Moscovei.

„Nu am reușit să identificăm proprietarul acestui număr de telefon până când l-am căutat în scurgerea de informații Yandex, care a dezvăluit numele acestei persoane, care a vorbit frecvent cu ofițerii FSB care planificau otrăvirea lui Navalnîi. Nu este clar exact ce rol a avut această persoană în organizarea și executarea otrăvirii lui Navalnîi, dar a fost la telefon cu unul dintre membrii echipei FSB în noaptea otrăvirii și în dimineața următoare când Navalnîi a fost redirecționat către Omsk.

În plus, și-a folosit adresa de e-mail de la serviciu atunci când s-a înregistrat pe Yandex, arătând clar că aceasta este aceeași persoană.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te