Adevărat și Fals despre SARS CoV 2, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății

DE Adina Mutăr | 04.04.2020 - 16:41
Sursă: Getty

Oamenii stau izolați de săptămâni întregi, cu ochii pe computere, cautând sfaturi în privința pandemiei COVID-19. Răspunsurile sunt adesea confuze, de aceea New York Post a apelat pentru răspunsuri corecte la autoritățile centrale .

SHARE

Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) și Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase răspund celor mai frecvente întrebări.

 

Cum a început epidemia COVID-19?

 

„Primele cazuri umane de COVID-19 au fost identificate în orașul Wuhan, China, în decembrie 2019. În acest stadiu, nu este posibil să se stabilească cu exactitate modul în care oamenii din China au fost infectați inițial”, potrivit OMS.

„Virusul a sărit bariera speciilor, de la un animal sălbatic sau un animal sălbatic domesticit care, până acum, nu a fost identificat”, a precizat OMS.

 

Cât rezistă coronavirusul pe suprafețe?

 

Undeva între câteva ore și mai multe zile, conform OMS, nu contează cât, contează ceea ce facem.

„Curățați suprafațele, spălați-le cu un dezinfectant simplu pentru a ucide virusul și pentru a vă proteja pe voi și pe ceilalți”, recomandă OMS.

 

Te poți infecta de pe pachete?

 

Este puțin probabil ca un pachet trimis la domiciliu - inclusiv livrări alimentare sau alte consumabile - să poarte virusul, conform OMS.

„Probabilitatea ca o persoană infectată să contamineze mărfurile comerciale este scăzută, iar riscul de a lua virusul care provoacă COVID-19 de pe un pachet care a fost mutat, a călătorit și a fost expus la diferite condiții și temperaturi este, de asemenea, scăzut.”

 

Cât de departe poate călători coronavirusul în aer?

 

Poate călători de la un metru la doi metri, majoritatea studiilor s-au pus de acord cu acest lucru.

„Boala se poate răspândi de la o persoană la alta prin picături mici din nas sau gură, care sunt răspândite atunci când o persoană cu COVID-19 tușește sau expiră. Aceste picături aterizează pe obiecte și suprafețe din jurul persoanei”, potrivit OMS.

„Modalitatea directă prin care oamenii se pot infecta este atunci când stau în apropierea unei persoane infectate care tușește sau expiră picături. Acesta este motivul pentru care este important să stați la mai mult de un metru de o persoană care prezintă astfel de simptome.”

Persoanele asimptomatice nu tușesc, dar, preventiv, s-a recomandat distanțarea socială generală.


Măștile de față au vreun rol împotriva coronavirusului?

 

Autoritățile încă nu știu dacă măștile ajută o persoană sănătoasă - nu vorbim de cadre medicale - să evite contagiunea. CDC investighează.

„Este o discuție foarte activă în cadrul grupului de lucru al CDC”, a declarat la începutul acestei săptămâni dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergie și Boli Infecțioase.

Alți oficiali din domeniul sănătății recomandă să purtați doar dacă sunteți deja bolnavi sau aveți grijă de cineva bolnav.

„Orice hotărâți, măștile de față de unică folosință pot fi folosite doar o singură dată”, recomandă OMS.

 

Animalele de companie, câinii, pisicile, se pot infecta?

 

Da, dar nu există multe cazuri confirmate și acestea nu răspândesc virusul.

„Nu există dovezi că un câine, pisică sau orice animal de companie poate transmite virusul”, potrivit OMS.

CDC recomandă să vă protejați animalele de companie, mai ales dacă sunteți bolnavi, nu le mângâiați, pupați și îmbrățișați. Când ieșiți cu animalele de companie, nu lăsați pe altciineva să mângâie animalul vostru. Baia este valabilă și pentru animalele de companie.

 

COVID-19 are impact mai mare asupra persoanelor în vârstă și bolnavilor?

 

Da, pare să lovească cel mai tare aceste categorii.

Un studiu CDC a arătat că aproximativ 80 la sută dintre decesele cauzate de COVID-19 au fost în rândul adulților de peste 65 de ani, persoanele cu afecțiuni medicale cronice severe - cum ar fi bolile de inimă, bolile pulmonare și diabetul, de exemplu.

CDC a raportat că aproximativ 20% dintre pacienții internați au avut vârste cuprinse între 20 și 44 de ani.

 

Care sunt simptomele coronavirusului?

 

De obicei, începe cu o tuse sau febră.

„Cele mai frecvente simptome ale COVID-19 sunt febra, oboseala și tusea uscată”, potrivit OMS. „Unii pacienți pot avea dureri, congestie nazală, dureri în gât sau diaree. Aceste simptome sunt de obicei ușoare și încep treptat. Unii nu dezvoltă niciun simptom și se simt bine.”


Există un tratament pentru coronavirus?

 

Medicii testează mai multe medicamente diferite - inclusiv medicamente antivirale și antimalarie - dar nimic nu a fost dovedit științific că funcționează.

„Nu există dovezi că medicamentul actual poate preveni sau vindeca boala”, potrivit OMS.


Care este rata reală de deces?

 

Oficialii din domeniul sănătății încă nu cunosc acest răspuns, deoarece unele persoane infectate sunt asimptomatice, iar altele nu au fost testate înainte de a muri. Săptămâna trecută, CDC a lansat un raport în care a menționat că din cele 170.000 de cazuri de coronavirus raportate la nivel global între 12 februarie și 16 martie, aproximativ 7.000 - aproximativ 4.1 la sută - au dus la deces.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te