A murit filologul Ștefan Cazimir, fondatorul Partidului Liber-Schimbist

DE Edi Neagu | 06.08.2021 - 09:20
Ștefan Cazimir este înmormântat vineri, la cimitirul evreiesc din șoseaua Giurgiului. FOTO: Facebook

Ştefan Cazimir avea 87 de ani și este considerat cel mai de seamă cunoscător şi critic al operei lui I. L. Caragiale.

SHARE

Ştefan Cazimir, unul dintre cei mai importanţi filologi români contemporani, a murit, înmormântarea urmând să aibă loc vineri, de la ora 13,30, la Cimitirul Evreiesc din şoseaua Giurgiului din Bucureşti.

"Conducerea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România a aflat cu profundă durere şi imens regret de trecerea în nefiinţă a domnului Prof. (Emeritus) univ. dr. Ştefan Cazimir, intelectual de înaltă ţinută, recunoscut şi apreciat om de cultură. Prin dispariţia sa, nu doar comunitatea evreiască suferă o uriaşă pierdere, ci şi societatea română în general", a transmis joi FCER pe facebook.

CITEȘTE ȘI: Poliția Română: Amendă și carnet suspendat 120 de zile pentru „comportament agresiv” în trafic

Ştefan Cazimir, născut la 10 noiembrie 1933, este considerat cel mai de seamă cunoscător şi critic al operei lui I. L. Caragiale. "Deloc întâmplător, pentru că şi Ştefan Cazimir era dăruit cu un simţ al umorului extraordinar. Rămâne memorabilă prezenţa sa, alături de prietenul şi fostul său student, regretatul poet şi om de teatru Aurel Storin, la una dintre ediţiile festivalului Pro Etnica de la Sighişoara, când cei doi au încântat publicul printr-o dizertaţie - presărată cu zeci de glume - despre umorul evreiesc. Tot inspirat de Caragiale, după Revoluţia din 1989 Ştefan Cazimir a fondat Partidul Liber-Schimbist, iar prin prezenţa sa în Parlament a încercat să aducă echilibru şi concordie în politica românească", menţionează FCER.

CITEȘTE ȘI: Ce fac Valentina Pelinel, Mihaela Borcea și Alina Vidican de dragul lui Cristi Borcea

Autor a numeroase cărţi foarte valoroase, Ştefan Cazimir a fost unul dintre cei mai importanţi membri ai Consiliului Editorial al Editurii Hasefer.

"Personalitatea sa şi moralitatea impecabilă au dus, în mod firesc, la deţinerea funcţiei de Preşedinte al Comisiei de Etică şi Mediere FCER. În rândul comunităţii evreieşti, Ştefan Cazimir activa neobosit în viaţa culturală, participând la numeroase evenimente literare şi artistice. Generos, împărtăşea cu plăcere celor din jur multe lucruri din vasta sa cunoaştere, fiind o adevărată "enciclopedie umană". Totodată, sfaturile sale de viaţă erau nepreţuite. Baruch Dayan Ha Emet! Fie-i memoria binecuvântată!", se mai arată în postarea FCER.

Moartea distinsului critic şi istoric literar este regretată şi de echipa Muzeului Naţional al Literaturii Române.

"Profesor emerit al Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti, Ştefan Cazimir a oferit un redutabil model de conduită intelectuală. Cu un stil critic inconfundabil şi o naturală fineţe a argumentaţiei, Ştefan Cazimir lasă în urmă o serie de cărţi de neocolit în domeniul nostru filologic. Ne amintim, desigur, interpretările ingenioase pe care le face în volume ca 'Nu numai Caragiale' (1984) sau I. L. Caragiale faţă cu 'Kitschul' (1988), care schimbă din temelii perspectivele şi unghiurile de vedere în ceea ce priveşte opera lui Caragiale, antologia 'Amintirilor despre Caragiale' (1972), construită de Ştefan Cazimir ca o anticameră a operei, sau originalitatea şi erudiţia lui din volumul 'Alfabetul de tranziţie' (1986), pentru a aminti numai câteva din volumele sale", se arată într-o postare pe facebook a MNLR.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te