A furat moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur și banii de lumânări. Nu mai avea loc de muncă

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 11.05.2023 - 17:33
Racla cu moaștele Sfântulkui Ioan Gură de Aur Foto: basilica.ro (imagine cu rol ilustrativ)

Un tânăr de 25 de ani a dat o spargere la o biserică din Capitală, a furat moaștele unui sfânt și mai multe obiecte de aur. Bărbatul nu avea loc de muncă. Polițiștii l-au prins la două săptămâni de la comiterea faptei. Bărbatul nu se aștepta că anchetatorii sunt pe urmele lui

SHARE

Moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur de la Capela ”Sfânta Elisabeta” Cotroceni au fost furate de un tânăr de 25 de ani fără loc de muncă. Bărbatul a furat și alte obiecte de aur din biserică, dar și banii de lumânări. 

Jaful a fost comis pe 30 aprilie. Bărbatul este din Călărași, însă bunurile au fost găsite într-o locuință din Ilfov unde stătea cu chirie. El a fost adus la București pentru a fi audiat. 

Moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur, furate de un tânăr fără loc de muncă. Ce a făcut cu acestea

”Astăzi, 11 mai 2023, poliţiştii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Serviciul Investigaţii Criminale au pus în executare 2 mandate de percheziţie domiciliară, în judeţele Ilfov şi Călăraşi, într-un dosar penal în care sunt efectuate cercetări privind săvârşirea mai multor infracţiuni de furt calificat”, a a nunțat, joi, Poliţia Capitalei.

De o vreme, tânărul nu mai avea loc de muncă.  Însă își făcuse un ”obicei” din a jefui bisericile din București. Obiectele au fost găsite la percheziții, mai puțin fragmentele de moaște.
 
Citește și: Picturile misterioase ale unei biserici din România veche de șapte secole: Scene cu Judecata de Apoi
 
Conform surselor Newsweek, cercetările au fost preluate de Serviciul Investigații Criminale pentru că sunt bunuri ce ar face parte din patrimoniul cultural național.

Pe 30 aprilie hotul a furat de la Capela Sfânta Elisabeta Cotroceni moaștele Sfântului Ioan Gură de aur și alte obiecte din aur și bani din cutia de lumânări. 

Tot în aceeași perioada a mai furat de la biserica eroilor martiri și de la Caramidarii de sus bani din cutia milei și alte obiecte.

Au fost găsite majoritatea, urmează a fi verificate și evaluate bunurile.

Ce s-a întâmplat cu moaștele

Conform unor surse judiciare, în urma investigațiilor a fost găsită doar cutia în care se aflau moaștele. Rămășițele Sfântului Ioan Gură de Aur le-ar fi aruncat în biserică acesta spunând că nu știa ce sunt.

Citește și: Orașul unde se dau de 10 ori mai muți bani la biserici decât la școală. Primarul: 17.000 lei salariu

„În ultima vreme au existat câteva spargeri sau tentative de acest fel în câteva locașuri de cult din Arhiepiscopia Bucureștilor, sustrăgându-se o serie de bunuri.

 Întrucât Biserica este un spațiu al rugăciunii, al păcii și al culturii religioase roditoare de morală personală și publică, ea nu poate să nu incrimineze aceste abateri de la norma morală ca infracțiuni grave.

Reprezentanții parohiilor în cauză colaborează strâns cu Inspectoratul General al Poliției Române, nădăjduind identificarea grabnică a autorilor acestor infracțiuni și recuperarea bunurilor sustrase.

Detalii privind desfășurarea anchetei nu pot fi oferite deocamdată, tocmai din rațiunea sprijinirii bunei finalizări a acesteia. Arhiepiscopia Bucureștilor este obligată să asigure păstrarea confidențialității tuturor datelor din aceste dosare penale aflate în lucru, având în vedere faptul că, potrivit prevederii articolului 285 alin. 2 C. proc. pen., procedura din cursul urmăririi penale nu este publică”, a transmis Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te